Αλέξης Παπαχελάς : ”Ο λιμενοφύλακας της Κιμώλου”

Δεν ξέρω αν έτυχε να δείτε ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο με ένα πλοίο που πιάνει στην Κίμωλο την 25η Μαρτίου σε συνθήκες απίστευτης κακοκαιρίας. Αν δεν το έχετε δει αξίζει να το αναζητήσετε.

Πέρα από τα κλισέ του τύπου «τι ντροπή να μην έχει κάθε νησί καλό λιμάνι», το βίντεο μας δείχνει το πόσοι άνθρωποι κάνουν καλά και με επαγγελματισμό τη δουλειά τους σε αυτήν τη χώρα, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.

Η φιγούρα που ξεχωρίζει, όμως, στο βίντεο είναι του λιμενοφύλακα, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση δεσίματος του πλοίου με αυτοπεποίθηση και σχετική ψυχαιμία, ενώ τον καλύπτουν τα κύματα που σκάνε στον μώλο. Σκεπτόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος παίρνει 700 ευρώ ή κάτι παρόμοιο, έχει δει τον μισθό του να κόβεται 2-3 φορές και όμως κάνει καλά τη δουλειά του.

Αν το σκεφθείτε, είναι ένα θαύμα το πώς έχει κρατηθεί όρθιο το ελληνικό κράτος τα τελευταία τρία χρόνια, χάρη σε ανθρώπους που εκτελούν απλά το καθήκον τους. Δάσκαλοι που εργάζονται σε παγωμένα σχολεία, αξιωματικοί που υπηρετούν σε απόμακρα φυλάκια, γιατροί που δουλεύουν σε εφημερίες όντας απλήρωτοι, αστυνομικοί που προστατεύουν όλους μας απέναντι σε αδίστακτους εγκληματίες.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πυλώνες που δεν αφήνουν το κράτος να καταρρεύσει. Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν πως οι περικοπές θα τους οδηγούσαν σε λευκή απεργία και αδράνεια. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Ισως να πρόκειται για εκείνο το περίφημο φιλότιμο που θάφτηκε βαθιά κάτω από την κουλτούρα της καλοπέρασης και του νεοπλουτισμού…

Από την άλλη, συγκρίνω την εικόνα του λιμενοφύλακα της Κιμώλου με εκείνη την απαίσια εικόνα που συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Μιλώ για τον υπάλληλο της πολεοδομίας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας, που για να εκδικηθεί το «σύστημα» φέρεται γαϊδουρινά και προσβλητικά σε όποιον θέλει την έγκρισή του για να χτίσει ένα σπίτι ή να κάνει κάτι που δεν είναι παράνομο.

Μα επιτέλους, ποιον νομίζουν ότι εκδικούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ταλαιπωρούν μια ολόκληρη κοινωνία αρνούμενοι να βάλουν μια υπογραφή; Σε ποιον Θεό πιστεύουν ή είναι απλά οπαδοί του παλιού ελληνικού δόγματος που λέει «αν πέθανε η δική μου κατσίκα το μόνο για το οποίο προσεύχομαι είναι να πεθάνει και του γείτονα»;

Και μετά συγκρίνω την εικόνα του λιμενοφύλακα με τον άλλο τύπο δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος προσελήφθη από το παράθυρο, δεν κάνει τίποτα, δεν έχει οργανική θέση, αλλά πληρώνεται. Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως αν το ελληνικό κράτος έβρισκε μια άμεση, ανθρώπινη λύση για όλους αυτούς τους υπαλλήλους, ο λιμενοφύλακας θα έπαιρνε 80 ή 100 ευρώ παραπάνω κι εσείς θα πληρώνατε λιγότερους φόρους.

Οπότε το ερώτημα είναι αν και πότε ο μεν λιμενοφύλακας θα σταματήσει να κάνει τη δουλειά του, γιατί δεν θα αντέχει νέα περικοπή, κι εσείς θα σταματήσετε να πληρώνετε φόρους προκειμένου να μισθοδοτείται κάποιος που σας κάνει τη ζωή αφόρητη ή κάποιος που δεν κάνει απολύτως τίποτα.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα