Κατέστρεψαν ιστορικό καράβι για να πάρουν τα ξύλα

Πήραν το τσεκούρι και όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, κατέστρεψαν το καράβι.

Ήταν από τα στολίδια της περιοχής και είχε ιστορική σημασία. Πολλοί λένε ότι το κατέστρεψαν για να πάρουν τα ξύλα. Όπως και να χει το άφησαν να μισοβουλιάξει για να το τραβήξουν στη στεριά και εκεί να το διαλύσουν χωρίς να πάρει κανένας είδηση.

Αν και ήταν χαρακτηρισμένο μνημείο την νεότερης μας ιστορίας, από το Υπουργείο πολιτισμού, έσπασαν ξαφνικά χωρίς την παρουσία το καρναγέρη.

“Ήταν το τελευταίο μεγάλο πέραμα που έχει διασωθεί. Παρʼ όλες της προσπάθειες μας να παραμείνει ακέραιο και να επισκευαστεί αυτές είναι φωνή βοώντος, χαμένη στο λαβύρινθο των διαπλεκόμενων συμφερόντων. ” τονίζουν τα μέλη του συλλόγου Πρωτέας.

” Έτσι Χωρίς την Ιστορία σας και την παράδοση, που πορεύεστε;;; Η κίνηση αυτή είναι ιδία με το να σπάσουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης! Δεν μπορώ να συνεχίσω… μου έρχονται δάκρυα είμαι βαθειά πικραμένος και απογοητευμένος… ” τονίζει αναγνώστης στο evianews.

evianews.gr

Διαβάστε ακόμα

Οι επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και σειρά άλλων ζητημάτων του κλάδου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τρόικας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με την τρόικα. Πιστεύει πως ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, αφού δόθηκαν εξηγήσεις για το ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και ποια έχει ήδη πάρει το Υπουργείο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα. Έχουν καταργηθεί οι υποχρεωτικές εκπτώσεις. Συγκεκριμένα καταργήθηκαν οι εκπτώσεις και για τους βουλευτές και για τους μητροπολίτες και για τους δημάρχους. Διατηρήθηκαν όμως οι εκπτώσεις των απόρων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των φοιτητών τους χειμερινούς μήνες και κάποιες άλλες πολύ ειδικές.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάστηκε έκθεση αξιολόγησης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα για τα ταχύπλοα για τα οποία μειώθηκε ο χρόνος δρομολόγησής τους, για την κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής στελέχωσης και για τον αντίκτυπο που είχε η μείωση των συνθέσεων της Αδριατικής. Η τρόικα ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση, αποδεχόμενη επίσης ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ληφθούν άλλα.

Η τρόικα ζήτησε περαιτέρω μείωση της υποχρεωτικής σύνθεσης των πληρωμάτων των καραβιών. Ο υπουργός απάντησε ότι έγινε ήδη μια τέτοια μείωση στην Αδριατική, αλλά δε μειώθηκε η απασχόληση στον ίδιο βαθμό που μειώθηκε η υποχρεωτική σύνθεση. Επίσης είπε πως η μείωση της υποχρεωτικής σύνθεσης είναι δύσκολο να γίνει στις γραμμές του Αιγαίου, γιατί υπάρχουν θέματα ασφάλειας, αλλά και γιατί υπάρχουν και άλλα θέματα γύρω από τη λειτουργία των πλοίων, τα οποία επίσης είναι πολύ βασικά.

Με την παραπάνω αναφορά, ο κ. Βαρβιτσιώτης εννοεί ότι είναι δύσκολο να μειωθεί η υποχρεωτική σύνθεση των πληρωμάτων στις γραμμές του Αιγαίου διότι τα πλοία κάνουν πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Κατά την πρόσδεση των πλοίων στα λιμάνια, απαιτείται η απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού.

Αδικούνται οι νησιώτες

Στο ζήτημα των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε πως είναι άδικο για τους νησιώτες να δίνονται 80 εκατ. ευρώ για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές και 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα μετά και την περυσινή κουβέντα που είχαν κάνει με τον κ. Μουσουρούλη».

Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών, γίνονται διαβουλεύσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Για τα υπόλοιπα λιμάνια, ο υπουργός δήλωσε πως δεν είναι ώριμη η αποκρατικοποίησή τους.

Σχετικά με τη λειτουργία των μαρινών, ο υπουργός δήλωσε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει, είναι να πάψει το κυνήγι των ιδιοκτητών ιστιοπλοϊκών σκαφών και σκαφών αναψυχής. Πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές περιβάλλον, ώστε ο Βέλγος, ο Ολλανδός, ο Τούρκος, ο Ιταλός, ο Γάλλος, οποιοσδήποτε έχει λεφτά και έχει ένα σκάφος, να το έχει στην Ελλάδα.

emprosnet.gr

Διαβάστε ακόμα

Με το Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα, John Kittmer, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου, ενόψει της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, δίνοντας έμφαση στη Νησιωτικότητα, ως βασική προτεραιότητα που πρέπει να προτάξει η χώρα στο εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν νησιωτική χώρα στην Ευρώπη και οφείλει πρώτη να φέρει πολιτικές στο ευρωπαϊκό επίκεντρο που θα προάγουν και θα διασφαλίζουν την αναπτυξιακή και ενεργειακή αυτοτέλεια και βιωσιμότητα των νησιών».

Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τις πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε το τιτάνιο βάρος που έχει επωμισθεί το Λιμενικό Σώμα, σημειώνοντας, ότι η πίεση της εισροής των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ιδίως μετά τις ανακατατάξεις στα πολιτικά καθεστώτα των περιοχών της Μεσογείου και τη δημιουργία του φράκτη στον Έβρο. «Από πέρυσι έχω εκφράσει την ανησυχία μου ότι η Αραβική Άνοιξη τείνει να μετατραπεί σε Μουσουλμανικό Χειμώνα. Η Ευρώπη άργησε να αναλάβει πρωτοβουλίες» ,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βρετανός πρέσβης, αφού συνεχάρη τον Υπουργό για τις επιτυχίες αυτές, που έχουν σημειωθεί στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, στάθηκε στη συνεχή πρόοδο που καταγράφει η χώρα στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Μάλιστα, ο κ.Kittmerεξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη να δημιουργηθούν χώροι πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστών που θα εξασφαλίζουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Παράλληλα, ο Βρετανός Πρέσβης ενημερώθηκε για το επίπεδο συνεργασίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής με την αντίστοιχη Τουρκική και, αναλυτικότερα, για τον τρόπο επικοινωνίας κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης περιστατικών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ απεύθυνε και πρόσκληση στον Υπουργό να επισκεφτεί το Λονδίνο.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε από το συνομιλητή του να υπάρξει ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας στο «εθνικό πρόβλημα της χώρας», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, που αποτελεί η πίεση από την παράνομη μετανάστευση. «Η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών στα θαλάσσια σύνορα και ο κρίσιμος ρόλος του Λιμενικού Σώματος σε αυτό το νέο περιβάλλον, καθιστά τη συνδρομή σας σε υλικοτεχνικά μέσα εξαιρετικά πολύτιμη για τη χώρα μας», κατέληξε συγκεκριμένα.

Διαβάστε ακόμα

Μήνυμα ότι οι εταιρίες του Ομίλου Ρέστη θα συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους, χωρίς να επηρεάζονται από τις νομικές εμπλοκές του Βίκτωρα Ρέστη στέλνει η οικογένεια του προφυλακιστέου εφοπλιστή.

Με μια ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA δηλώνει κατηγορηματικά ότι η λειτουργία της εταιρίας δεν επηρεάζεται από τη δικαστική εμπλοκή που έχει ο μέτοχός της Βίκτωρας Ρέστης.

Ήδη έχει ενεργοποιηθεί, όπως τονίζει η εταιρία, το σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Στόχος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί της δε θα επηρεαστούν από τυχόν εξωγενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρία, όλες οι δραστηριότητές της, σε όλες τις χώρες και όλες τις επιχειρήσεις, που συμμετέχει, είναι διασφαλισμένες, μέσα από διαδικασίες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου, σχεδίων δράσης επιχειρησιακής συνέχειας κι αποτελεσματικής και διεθνούς επιπέδου διοίκησης. Η ανακοίνωση μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δεσμεύσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά, όπως και οι συναλλαγές της εταιρείας, που εξελίσσονται ομαλά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Επίσης, τονίζεται, ότι όλες οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, παραμένουν ανεπηρέαστες, καθώς διασφαλίζονται από την επαρκή εκτελεστική διαχείριση της διοίκησης, την ικανότητα του προσωπικού, που υποστηρίζεται ενεργά από την οικογένεια Ρέστη η οποία ήδη έχει αναλάβει την εποπτεία όλου του Ομίλου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πατέρα μου περίπου πριν από 40 χρόνια, θα συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και να εξυπηρετήσει τους πελάτες της με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο» σημειώνει σε δήλωσή της η Κάτια Ρέστη, εξ ονόματος της οικογένειας Ρέστη και συμπληρώνει: «Επίσης, θα προστατεύσουμε την εταιρία, που αποτελεί πηγή ζωής για περίπου 3.000 εργαζόμενους στην ξηρά και στη θάλασσα. Οι άνθρωποι αυτοί οδήγησαν αυτήν την επιχείρηση σε πολλές επιτυχίες, υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου και τον αδελφού μου. Σε σχέση με τις ανυπόστατες καταγγελίες που αντιμετωπίζει ο αδελφός μου, Βίκτωρας, θεωρούμε ότι η αλήθεια θα λάμψει και η δικαιοσύνη θα απονεμηθεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις Ελληνικές αρχές, προκειμένου η δικαιοσύνη να συνεχίσει τη δουλειά της και εν τέλει να φανεί η πλήρης αλήθεια».

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Σάββατο (29-06-2013) από τις μεσημβρινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά με καταιγίδες μικρής διάρκειας οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Πιο συγκεκριμένα : 

Αύριο Σάββατο (29-06-2013) τις απογευματινές και βραδινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανόν τη Θράκη θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους

Διαβάστε ακόμα

Πρόσκληση σε όλους τους Ελληνες εφοπλιστές, σε όλη την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, να συμμετάσχει στη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο για την εθελοντική εισφορά ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων της χώρας, απευθύνει, μέσω της «Ναυτεμπορικής», ο Ελληνας εφοπλιστής και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Πάνος Λασκαρίδης.

Εδώ και ένα χρόνο, η ελληνική ναυτιλία συζητά με την πολιτεία, με στόχο την ενισχυμένη συνεισφορά του εφοπλισμού στα δημοσιονομικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, για πρώτη φορά συμφωνήθηκε η επιβολή φόρου στα πλοία με ξένη σημαία, καθώς και η φορολογική συνεισφορά του cluster. Η τελική φάση αυτής της διαδικασίας, όπως εξηγεί ο κ. Λασκαρίδης, περιλαμβάνει μία δεύτερη, εθελοντική αυτή τη φορά εισφορά του εφοπλισμού για τρία χρόνια, που αφορά στην καταβολή ανά πλοίο είτε ελληνικής είτε ξένης σημαίας ανάλογου φόρου με αυτό που προβλέπει η νομοθεσία περί tonnage tax. Με άλλα λόγια, για τα επόμενα τρία χρόνια η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πληρώνει διπλή εισφορά για το κάθε πλοίο που διαθέτει, ανεξαρτήτως εάν αυτό είναι στην ελληνική ή σε άλλη σημαία. Στόχος είναι τα έσοδα από τη φορολογία να ξεπεράσουν τα 140 εκατ. ευρώ κατά την τριετία, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Αυτή η εθελοντική εισφορά συμφωνήθηκε με την πολιτεία, προκειμένου ο ελληνικός εφοπλισμός να συνεισφέρει κάτι επιπλέον στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, προφυλάσσοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας, προσθέτει ο κ. Λασκαρίδης.

Η υλοποίηση αυτής της εθελοντικής συμφωνίας είναι τεράστιας σημασίας για την ελληνόκτητη ναυτιλία, τονίζει ο κ. Λασκαρίδης. Πρέπει όλοι οι εφοπλιστές να την ακολουθήσουν και να εφαρμοσθεί από το σύνολο των ναυτιλιακών εταιρειών. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι αφενός μεν η πολιτεία θα νομοθετήσει μόνη της, αφετέρου δε ο εφοπλισμός θα φανεί ανακόλουθος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αυτό θα αποβεί σε βάρος του, ενώ κινδυνεύει με διάσπαση η ενότητά του.

Στην περίπτωση -συνεχίζει ο κ. Λασκαρίδης- που κάποιοι δεν ακολουθήσουν αυτό, θα είναι αιτία να διαρραγούν οι σχέσεις ναυτιλίας και πολιτείας, σε μία κρίσιμη περίοδο τόσο για τον κλάδο όσο και τον τόπο.

Επισημαίνεται, όπως έχει αναφέρει ήδη η «Ν», ότι για την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού εφοπλισμού θα γίνουν τρεις συναντήσεις στην Αθήνα, ενώ έγινε ήδη μία στο Λονδίνο.

Ο κ. Λασκαρίδης θεωρεί ότι ο εφοπλισμός πρέπει για έναν ακόμη λόγο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της εθελοντικής εισφοράς. Θα απαντήσει έτσι εν τοις πράγμασι σε κατηγορίες περί φοροδιαφυγής που εκτοξεύονται με γκεμπελικό -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- τρόπο από διάφορα κέντρα της Δύσης, οικονομικά, πολιτικά και εκδοτικά.

Τα κέντρα αυτά, όπως εξηγεί, ταυτίζουν τους φοροφυγάδες με τους απατεώνες και τους εφοπλιστές, σε μία λογική «οι φοροφυγάδες είναι απατεώνες, οι εφοπλιστές δεν καταβάλλουν φόρους, άρα είναι απατεώνες». Ο ελληνικός εφοπλισμός θα πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την πρόκληση, τονίζει ο κ. Λασκαρίδης και επισημαίνει ότι την ίδια φορολογική αντιμετώπιση έχει όλη η ευρωπαϊκή ναυτιλία. Ο,τι ισχύει για τους Ελληνες, ισχύει και για τους Γερμανούς εφοπλιστές, οι οποίοι μάλιστα ζητούν και έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος τονίζει με νόημα.

Ο Ελληνας μεγαλοεφοπλιστής δεν αποφεύγει να σχολιάσει στη «Ν» και το θέμα της εισαγωγής των ατομικών συμβάσεων εργασίας στη ναυτιλία.

Δεν κατανοώ γιατί, δεδομένων των συνθηκών, να ισχύουν σε όλη σχεδόν τη χώρα οι ατομικές συμβάσεις και να μην συμβαίνει το ίδιο στη ναυτιλία. Πολύ περισσότερο δε, που το κατώτατο όριο στη ναυτιλία, αυτό της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, είναι πολύ υψηλότερο από τα 584 ευρώ που ισχύουν στη στεριά, λέει ο κ. Λασκαρίδης.

Το νηολόγιο

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό νηολόγιο, ο κ. Λασκαρίδης προαναγγέλλει την εγγραφή ορισμένων πλοίων του στόλου του ομίλου στην ελληνική σημαία. Παραγγείλαμε πολλά νέα πλοία ξηρού χύδην φορτίου και σε κάποια από αυτά θα σηκώσουμε ελληνική σημαία, αναφέρει και θεωρεί ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Ναυτιλίας για μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες εγγραφής των πλοίων στην ελληνική σημαία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το σημαντικότερο «φρένο» στην ανάπτυξη του ελληνικού νηολογίου, η έλλειψη αξιωματικών, τονίζει ο κ. Λασκαρίδης.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Μετά τον καθυστερημένο κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» Ν.Μ.36 στο λιμάνι της Καβάλας διενεργήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη λόγω υπερθέρμανσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης του και προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

hcg.gr

Διαβάστε ακόμα

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από την οικία του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, απέναντι από το Ηρώδειο, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ισχυρός και προκάλεσε ζημίες σε αυτοκίνητα και στα τζάμια οικιών.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα εκραγεί βόμβα στο σπίτι του εφοπλιστή που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων.

Αμέσως οι αστυνομικοί, παρά το μικρό χρονικό διάστημα απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο, εκκένωσαν τα γύρω σπίτια και την οικία του εφοπλιστή.

Στο σπίτι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχαν ένας ιδιωτικός φύλακας και τρία άτομα υπηρετικό προσωπικό.

Στις 8.31 η βόμβα εξερράγη και προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών της περιοχής.

Όπως διαπιστώθηκε, είχε μεταφερθεί με τσάντα και οι δράστες την άφησαν μέσα σε παρτέρι, δίπλα στον μαντρότοιχο της κατοικίας του εφοπλιστή.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διαπίστωσαν, από τα υπολείμματα, αρκετές ομοιότητες με την βόμβα η οποία είχε εκραγεί στις 20 Ιανουαρίου 2013 στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα

Όλα έχουν σχεδιαστεί για να θυμίζουν το τραγικό παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Από τα πιάτα στο εστιατόριο της πρώτης τάξης έως την περίτεχνη κεντρική σκάλα, τα τουρκικά λουτρά, τα ρούχα εποχής στις ντουλάπες κάθε καμπίνας και την ειδική αίθουσα όπου οι άνδρες επιβάτες μπορούν να απολαύσουν το πούρο τους.

Ο εκκεντρικός Αυστραλός επιχειρηματίας Clive Palmer, που χτίζει τον Τιτανικό ΙΙ και σχεδιάζει ήδη το πρώτο του ταξίδι, το 2016, ωστόσο, δεν θέλει να προκαλέσει την τύχη του.

Κατά την φαντασμαγορική παρουσίαση του υπό κατασκευή κρουαζιερόπλοιου, απέφυγε να δηλώσει ότι ο Τιτανικός ΙΙ είναι αβύθιστος, όπως πίστευαν οι δημιουργοί του προκατόχου του. “Κάθε πλοίο θα βυθιστεί εάν του ανοίξετε μια τρύπα”, αρκέστηκε να πει.

Το πλοίο που χτίζει ο Palmer είναι σχεδιασμένο ώστε τουλάχιστον εξωτερικά, να αποτελεί πιστό αντίγραφο του Τιτανικού. Στο εσωτερικό του, ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Το πλοίο τηρεί τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές της σύγχρονης ναυπηγικής. Και βέβαια, είναι εξοπλισμένο με ανέσεις που στερούνταν ο προκάτοχός του, πριν από 100 χρόνια, όπως είναι ο κλιματισμός και το ασύρματο ίντερνετ.

Παρά το τραγικό τέλος του Τιτανικού Ι, ήδη, 40.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ΙΙ.

Ξέρουν, άλλωστε, ότι αυτή τη φορά, το πλοίο έχει αρκετές σωσίβιες λέμβους για κάθε επιβάτη, αλλά και περισσότερες σκάλες διαφυγής. Η φινλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το σχεδιασμό του, η Deltamarin, κάνει λόγο για το ασφαλέστερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου.

Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως, όπως συνέβη και στον πρώτο Τιτανικό, οι επιβάτες θα είναι χωρισμένοι σε τρεις θέσεις. Μάλιστα, οι επαφές ανάμεσα στους επιβάτες της τρίτης θέσης και τους… αριστοκράτες της πρώτης, αποθαρρύνονται!

Αυτό στο οποίο ο Palmer αρνείται να απαντήσει, είναι το πόσο κοστίζει το εκκεντρικό project του. “Δεν είναι ζήτημα χρημάτων. Έχω αρκετά χρήματα για να το φτιάξω, και μόνο αυτό έχει σημασία”, λέει.

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας αυτοαποκαλείται δισεκατομμυριούχος, αν και το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στα 795 εκατ. δολάρια.

Σε μία ακόμα ένδειξη των καιρών, ο Τιτανικός ΙΙ δεν κατασκευάζεται στα περίφημα ναυπηγεία του Μπέλφαστ, αλλά στο ναυπηγείο Jinling της Κίνας.

Ποιος είναι ο Clive Palmer

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας είναι γνωστός για την προτίμηση που δείχνει σε τέτοια παράξενα εγχειρήματα. Παρότι είναι μεγάλος παίκτης στην εξορυκτική βιομηχανία, έχει στην κατοχή του γήπεδα γκολφ και τουριστικά θέρετρα.

Στο παρελθόν, είχε “φλερτάρει” με την ιδέα της κατασκευής αεροσκαφών Zeppelin. Το πολυτελές lifestyle του περιλαμβάνει 100 αυτοκίνητα – αντίκες,150 άλογα κούρσας, 5 ιδιωτικά τζετ και μια μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων δεινοσαύρων.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα

Με «βαριά καρδιά» το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε τα τροποποιημένα δρομολόγια του «Μυτιλήνη» και του «Ταξιάρχης» τής ΝΕΛ στις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, κι αυτό διότι οι ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων απέχουν πολύ από το να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Χαρακτηριστικά, προχθές το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, μας έλεγε ότι είναι προφανές πως δεν εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό όταν αναχωρεί στις 7:00 το πρωί το «Ταξιάρχης» από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο το Υπουργείο αποδέχθηκε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα επειδή δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση. Άλλωστε η ΝΕΛ ζήτησε να αποδρομολογηθούν τα πλοία την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η ετήσια ακινησία τους.

Μετά την έγκριση που έλαβε η ΝΕΛ, έδωσε στη δημοσιότητα τα τροποποιημένα δρομολόγια των πλοίων της, τα οποία ισχύουν έως τις 13 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη της ετήσιας ακινησίας των «Θεόφιλος» και «European Express».

Επίσης εκτός δρομολογίων έχει βγει και το «Aqua Maria», έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά (Χίος).

Από τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ακάλυπτο παραμένει το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Μύρινα – Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενημέρωσε το ΣΕΕΝ για το κενό που έχει δημιουργηθεί και αναμένει την απάντησή του. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν μία, είτε το «Blue Star Patmos» είτε το «Νήσος Μύκονος» (έχει αντικαταστήσει προσωρινά το «Νήσος Χίος») να αναλάβουν την εξυπηρέτηση της γραμμής. Όμως έως προχθές το απόγευμα δεν υπήρχε θετική απάντηση από την πλευρά των δύο εταιρειών.

Αντιδράσεων συνέχεια

Η τροποποίηση των δρομολογίων της ΝΕΛ έφερε αντιδράσεις και από τα νησιά του Νομού Σάμου. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα δρομολόγια των πλοίων αναφέρει πως μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι εξυπηρετούν τα νησιά. «Ένα και μοναδικό πλοίο με προσέγγιση στο τελευταίο τριήμερο κάθε εβδομάδας στα νησιά μας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την εμπορική και μεταφορική κίνηση από και προς τον Πειραιά, αλλά αντιθέτως διαταράσσει όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής μας.

Οι πολίτες, ο εμπορικός κόσμος της Σάμου, οι μεταφορικές εταιρείες και οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται για την έγκριση τέτοιου είδους προγραμμάτων πλόων, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις εξαγγελίες εκ μέρους σας και τις διατυπωμένες προθέσεις σας σχετικά με την αναδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για την καθημερινή εξυπηρέτηση των νησιών μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύει την προχειρότητα σχεδιασμού, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών, καθότι για άλλη μία φορά τα νησιά μας αντιμετωπίζονται μόνο σα συντελεστές και παράμετροι της επιδοματικής πολιτικής», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αν μάλιστα προκύψει και κάποιο απαγορευτικό, τα νησιά του Νομού Σάμου θα ξεμένουν ως και μια ολόκληρη εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι αντιδράσεις από τη Σάμο έρχονται να προστεθούν στις έντονες αντιδράσεις από τη Λήμνο για την ταυτόχρονη αποδρομολόγηση των τριών πλοίων τής ΝΕΛ.

Από την πλευρά τής ΝΕΛ, ως προχθές το απόγευμα δεν υπήρξε καμμία αντίδραση πέραν της επίσημης ανακοίνωσης των τροποποιημένων δρομολογίων.

emprosnet.gr

Διαβάστε ακόμα

Σε ρόλο «Πουαρό» οι αναλυτές του ναυπηγικού τομέα καθώς ήδη το γύρο του διαδικτύου κάνουν αναφορές για μαζικές παραγγελίες σε Κινεζικά ναυπηγεία, Capesizes, σε «πείσμα» των αναλύσεων που έχουν δει μέχρι τώρα τα φώτα της δημοσιότητας περί εξισορροπήσεων, μείωσης των παραγγελιών, καθίζησης των παραγγελιών σε Κινεζικά ναυπηγεία κλπ.

Αν και από τις «πρώτες έρευνες» τα στοιχεία εμφανίζουν για μία εκ των μαζικών παραγγελιών Ευρωπαίους υπεύθυνους, οι «υποψίες» των αναλυτών μάλλον τείνουν να δείξουν Ελλάδα, καθώς πλέον η διεθνής αγορά αρχίζει να δέχεται τα αλλεπάλληλα σοκ από αιφνίδιες κινήσεις των «συνήθων υπόπτων».

Βέβαια επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο πολύ σύντομα το μυστήριο αναμένεται ότι θα διαλευκανθεί.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο Ανεμοστρόβιλος κτύπησε την Πορτογαλία αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς σπίτι και τραυματίζοντας 8, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς τραυματίστηκαν όταν αναποδογύρισαν τα αμάξια στα οποία επέβαιναν.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμα