Θ. Βενιάμης: Όχι άλλη υποβάθμιση για την προσφορά μας

Η ναυτιλία, ο ρόλος της και η συμβολή της στην εθνική οικονομία έχει κριθεί και εκ του γεγονότος αυτού πρέπει να προστατευθεί στο μέλλον από τυχόν άστοχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Βενιάμης εξάλλου, άδραξε την ευκαρία να καυτηριάσει την επι διετία παλινωδία με την διασπορά των δραστηριοτήτων του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία έληξε, ευτυχώς με την ανασύσταση του και με την επιστροφή του Λιμενικού Σώματος σε αυτό.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εστίασε στον ρόλο της ναυτιλίας στην παρούσα οικονομική συγκυρία για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση σημειώνοντας ότι η πάγια συμβολή στην εθνική οικονομία, δεν έχει αναγνωριστεί στο εύρος που της αναλογεί.

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δυναμική της ναυτιλίας στην οικονομία του τόπου και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντας και την δική του τοποθέτηση υπερ της μεγιστοποίησης των θέσεων εργασίας, υπο προϋποθέσεις.

Ο κ. Βενιάμης υπεραμύνθηκε των διαδικασιών διατήρησης της ναυτικής τεχνογνωσίας σε Ελληνικά χέρια κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την συνολική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, για να τονίσει και την σημασία εμπλοκής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παραγωγή στελεχών, λέγοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και του ελληνόκτητου στόλου στηρίζεται σε αυτή την παράμετρο, την αξία της οποίας αναγνωρίζει και η ναυτεργασία».

Όσον αφορά τις αιτιάσεις που υπήρξαν για την φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων εφοπλιστών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποκάλυψε ότι «υπήρξε εμπεριστατωμένη απάντηση, η οποία υποστηρίζονταν από διαρπεπείς νομικούς, η οποία και ετέθει υπόψιν των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν ζητήσει ανάλογες διευκρινήσεις και απο άλλες χώρες – μέλη».

Ο κ. Βενιάμης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την συν-αντίληψη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θεσμικά της όργανα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής ναυτιλίας, καθώς όπως είπε «έχει γίνει πλέον κατανοητός ο ισχυρός διεθνής ανταγωνισμός και άρα ο ρόλος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για τις οικονομίες των χωρών – μελών».

Στο πλαίσιο των αναφορών του στο διεθνές περιβάλλον ο κ. Βενιάμης δεν παρέλειψε να μην αναφερθεί και στην μάστιγα της θαλάσσιας πειρατίας, επισημαίνοντας ότι «οι ένοπλες συνοδείες είναι ένα μέτρο, αλλά δεν αποτελούν την λύση του προβλήματος», για να σημειώσει ακολούθως τις διεργασίες σε επίπεδο IMO και όχι μόνον.

Τέλος προχώρησε σε μια εκτενή ανασκόπηση του περασμένου έτους 2012, το οποίο υπήρξε τρυκιμιώδες για την Ελληνική ναυτιλία, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της υπερπροσφοράς διαθέσιμης χωρητικότητας, αλλά και των διαθέσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για να καταλήξει ότι «η ναυτιλία άντεξε και θα συνεχίσει να αντέχει στις όποιες δοκιμασίες όταν είναι ενωμένη».

theseanation.gr

Διαβάστε ακόμα