Νέο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττική μέσω ΣΔΙΤ

Της Αγγελικής Καλλή

Στην προκήρυξη του έργου κατασκευής νέου λιμανιού για την κρουαζιέρα στην Αττική, μέσω ΣΔΙΤ, θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης δεν αναφέρθηκε στην τοποθεσία που έχει επιλεγεί για το νέο λιμάνι, ωστόσο, η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί εδώ και τρεις μήνες έχει προκρίνει ως μία από τις ποιο ενδεδειγμένες λύσεις την περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης – Φιλίας και του Δέλτα Φαλήρου παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εγείρονται από τον ΟΛΠ, τοπικούς φορείς και το δήμο Πειραιά.

Το νέο λιμάνι προωθείταί ύστερα από εισηγήσεις της ναυτιλιακής κοινότητας του Πειραιά και εταιρειών κρουαζιέρας ότι το υπάρχον λιμάνι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του, ενώ η ίδια η πόλη δεν μπορεί να σηκώσει στις οδικές της υποδομές τόσες μετακινήσεις οχημάτων σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι το κόστος της επένδυσης θα είναι πολύ μεγάλο και θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, αλλά στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι θα εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σχετικά με τις προθέσεις για το νέο λιμάνι ενημέρωσαν τη Δευτέρα τον αντιπρόεδρο του ομίλου της Carnival οι κ. Μουσουρούλης και Μηταράκης που συναντήθηκαν μαζί του στο υπουργείο Τουρισμού παρουσία της κ. Κεφαλογιάννη.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύντομα θα επιβεβαιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια από τον ιδιωτικό τομέα που κινείται σε διεθνές επίπεδο, είπε στη δική του ομιλία ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Μία ημέρα πριν ο εμπορικός διευθυντής της θυγατρικής της Cosco που διαχειρίζεται τον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά είχε κάνει σαφές ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ λέγοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενισχυθεί και με άλλες δραστηριότητές.

Επίσης ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε ότι σύντομα τίθεται σε διαβούλευση νέο σχέδιο νόμο του υπουργείου Ναυτιλίας για το θαλάσσιο τουρισμό. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα δίνει όπως έχει γίνει γνωστό κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα.

Σταθμός αυτοκινήτων

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από τον Σεπτέμβριο ο επιλιμένιος σταθμός αυτοκινήτων στο car terminal του ΟΛΠ στο Νέο Ικόνιο, όπως έγινε γνωστό από τον οργανισμό ύστερα από σύσκεψη της διοίκησης του με τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες μεταφοράς οχημάτων προκειμένου να διακινούν από τον Πειραιά τα φορτία τους προς τις αγορές της Ευρώπης μέσω του εμπορικού τρένου.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα