Συνέλαβαν δύο ναυτεργάτες το πρωί στη Ραφήνα

Δύο συλλήψεις συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έγιναν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι ναυτεργάτες, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Πηνελόπη». Οι συλλήψεις έγιναν παρουσία του Λιμενάρχη και του Εισαγγελέα.

Από νωρίς το πρωί μέλη της ΠΕΝΕΝ προχώρησαν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στο πλοίο «Πηνελόπη» στο λιμάνι της Ραφήνας με το αιτιολογικό πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα,το οποίο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.

Οι επιβάτες του πλοίου το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 7.30 για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο θα ταξιδέψουν με το πλοίο SuperFerry με καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής των εισιτηρίων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του «Πηνελόπη» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίσχεση εργασίας. Από το Λιμεναρχείο δόθηκε άδεια για να εκτελέσει δρομολόγιο ωστόσο οι ναυτικοί ανέφεραν πως προχωρούν σε νέα επίσχεση εργασίας.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα κατευθυνθούν στο Λαύριο για να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις στα πλοία «Aqua Maria» που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Η ΠΕΝΕΝ διαχώρισε την θέση της από τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ που την Πέμπτη αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία θα επιδώσουν έγγραφο με το οποίο θα ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι σήμερα Παρασκευή θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για εξόφληση έως τέλος Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις εντός Ιουλίου, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.

in.gr

Διαβάστε ακόμα