ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΝΕΝ: Εντείνεται η επίθεση εναντίον των ναυτικών

Ένταση των φαινόμενων απλήρωτης εργασίας, παραπέρα μείωση των συντάξεων των ναυτεργατών και νέα φορολογική επίθεση «βλέπει» για το άμεσο μέλλον η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Ε.Ν (ΠΕΝΕΝ).

Αυτά υπογραμμίστηκαν στην εισήγηση της Διοίκησης του Σωματείου στην διάρκεια της Β’ Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία έγινε ένας απολογισμός των μέχρι τώρα επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και ορισμένες επισημάνσεις για το άμεσο μέλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσφατο νόμο, που μείωσε θέσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση της Διοίκησης σε ότι αφορά τα δρώμενα στο ναυτεργατικό χώρο έχει ως εξής:

Στον χώρο της Ναυτιλίας η κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική υπηρετεί απόλυτα το δόγμα της ανταγωνιστικότητας, του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Πρόσφατα παραδείγματα η ψήφιση στην Βουλή του πολυνομοσχεδίου για θέματα ναυτιλίας με το οποίο καταργήθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών, μειώθηκαν για την χειμερινή περίοδο οι συνθέσεις στην εσωτερική Ακτοπλοΐα για το ξενοδοχειακό προσωπικό, μειώθηκε ο χρόνος δρομολόγησης και επάνδρωσης των ταχύπλοων πλοίων και υπονομεύεται ανοιχτά η δεκάμηνη επάνδρωση και ναυτολόγηση των Ναυτεργατών στα συμβατικά Ακτοπλοϊκά πλοία.

Επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία η κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα κατώτερα πληρώματα με την θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων με μισθούς που προβλέπονται από την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας. Επίσης μετατέθηκε χρονικά η κυβερνητική απόφαση για δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στον χώρο της Ακτοπλοΐας.

Η ΠΕΝΕΝ πρωτοστάτησε στον αγώνα αυτόν και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συσπείρωση του Ναυτεργατικού μας κόσμου αλλά και στην πάλη που αναπτύχθηκε με διάφορες μορφές (πολυήμερη απεργία – συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις) επεδίωξε συμμαχίες για την διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας.

Τα αποτελέσματα θα ήταν εκτιμούμε πολύ διαφορετικά εάν η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν έβαζε για άλλη μια φορά πλάτη στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική αλλά και τις δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον δίκαιο και πολυήμερο αγώνα των Ναυτεργατών με τους γνωστούς όρους του κοινωνικού αυτοματισμού, με το μιντιακό κατεστημένο να πρωταγωνιστεί στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και αφού όλες οι απόπειρες οδηγήθηκαν σε αποτυχία προσέφυγε στο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για να διακόψει βίαια τόσο την επιτυχή εξέλιξη και έκβαση του απεργιακού μας αγώνα, αλλά και να ανακόψει το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτυσσόταν στην διάρκεια αυτού του απεργιακού αγώνα.

Παρά την εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση και προσώπων στις θέσεις του ΥΝΑ, η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει στο ελάχιστο και αυτό δείχνει ότι η πραγματική εξουσία στον χώρο της ναυτιλίας ήταν και παραμένει το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε όλες του τις εκφράσεις.

Ο νέος ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του έκανε σαφές το στίγμα του ότι θα διατηρήσει και θα διευρύνει το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας για την παραπέρα ενίσχυση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και για να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες στην πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη στην ΠΝΟ ανέφερε «ότι δεν ήρθε εδώ για να χαϊδέψει αυτιά»!!! Εάν υπήρχε μια πραγματική ηγεσία Ναυτεργατική στην ΠΝΟ έπρεπε να τον πετάξουν κλωτσηδόν από την Ομοσπονδία, αλλά οι ηγετίσκοι της ΠΝΟ προτιμούν τον δημόσιο εξευτελισμό και τις δημόσιες σχέσεις με το πολιτικό προσωπικό που είναι στην υπηρεσία των εφοπλιστών και όχι τις σχέσεις και τους δεσμούς με τους Ναυτεργάτες και τα προβλήματά τους.
Αμέσως μετά την συνάντηση του ΥΝΑ με την ΠΝΟ ο Υπουργός Ν.Α υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μείωσε έως και 50% τις οργανικές συνθέσεις σε εφαρμογή του νόμου που αναφέραμε παραπάνω!!!

Συνάδελφοι,

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο κλάδος μας και το σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα σκληρά και βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζονται στα εφοπλιστικά, κυβερνητικά και υπουργικά γραφεία.
– Θα ενταθούν τα φαινόμενα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας και η μη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών και αποδοχών των Ναυτεργατών.
– Παραπέρα μείωση των συντάξεων, των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών των Ναυτεργατών.
– Νέες περικοπές στην υγεία αλλά και παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους Ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους.
– Νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.
– Συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων αλλά και των επιδομάτων ανεργίας.
– Μείωση της κρατικής επιχορήγησης για το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά μας ταμεία.
– Αύξηση της ανεργίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας στον χώρο της Ναυτιλίας.
– Θα ενταθούν οι προσπάθειες του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικα για κατάργηση των ΣΣΕ, ακόμη πιο δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και των συνθηκών δουλειάς στα πλοία.
– Παραμένει στο στόχαστρο των δυνάμεων εφοπλισμού – κυβέρνησης να καταφέρουν πλήγμα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα με πρωταρχικό το δικαίωμα της απεργίας.
Αναφορικά με τις ΣΣΕ για το 2014 ισχύουν απόλυτα οι θέσεις και οι προτάσεις που είχαμε διαμορφώσει στην περσινή ετήσια Β΄ Γ.Σ της ΠΕΝΕΝ (Οκτώβρης 2012) στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα αιτήματά μας, οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η ΠΕΝΕΝ θα χρησιμοποιήσει όλες τις δοκιμασμένες μορφές πάλης.
Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη συσπείρωση και ενότητα όλων των εργαζομένων, όλου του Ναυτεργατικού κόσμου, για να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο πάλης που θα θέτει στόχο την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει.

pireas2day.gr

Νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα βορειοανατολικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή σκόνης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα ανατολικά.

Αναλυτικότερα ο καιρός:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία γενικά αίθριος. Στη δυτική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 10 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος και από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: από 14 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες. Πιθανότητα βροχής τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 8 μποφόρ που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 29 βαθμούς κελσίου.