Αυστηρή ανακοίνωση του ΣΕΕΝ για την απεργία των ναυτικών

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών την προσεχή Τρίτη.

«Αναφορικά με την προκηρυχθείσα απεργία της ΠΝΟ για την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 ο Σύνδεσμός μας αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την απογοήτευσή του για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα ναυτεργατικά σωματεία για το μέλλον της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και τα συμφέροντα των χιλιάδων Ελλήνων ναυτικών.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον σαφής στο πανελλήνιο η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες επιβατηγών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα και στην Αδριατική με συσσωρευμένες ζημιές την τελευταία τριετία που ξεπερνούν τα €900 εκ. Επιβάτες, τοπικοί παράγοντες, οι ίδιοι οι ναυτικοί μας, αναγνωρίζουν την τελματώδη θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και αγωνιούν για το μέλλον στηρίζοντας τις προσπάθειες των εταιρειών για την επιβίωσή τους.

Κοινή επιδίωξη των εταιρειών μας και των ναυτικών μας είναι η κανονική εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατικών πλοίων, που αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για την επιβίωση του κλάδου, την ανάπτυξη των νησιών μας και του τουρισμού της Χώρας μας, αλλά και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η παρεμπόδιση της εκτέλεσης των δρομολογίων με αδικαιολόγητες απεργιακές κινητοποιήσεις υποδηλώνει άγνοια για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιβατηγός Ναυτιλία μας αλλά και αδιαφορία για τα συμφέροντα των ναυτικών. Παρόμοιες νοοτροπίες στο παρελθόν είχαν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση των Ελληνικών κρουαζιεροπλοίων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Είναι γεγονός, και το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι τα μέτρα που προτείνονται στο υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου του ΥΝΑ, αποτελούν ημίμετρα για τη σωτηρία της επιβατηγού ναυτιλίας στη Χώρα μας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να βοηθηθούν τα ακτοπλοϊκά πλοία. Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου προσφέρει ασπιρίνη στα προβλήματα αυτά. Ελάχιστη, αλλά απαραίτητη παρόλα αυτά κίνηση, από την οποία δεν θίγονται επί της ουσίας οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.

Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ οφείλουν επιτέλους να πουν την αλήθεια και να απεγκλωβίσουν τους ναυτικούς, οι οποίοι αν και δεν απεργούν όπως έχει φανεί σε όλες τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμποδίζονται να εργαστούν.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από κανένα νομοσχέδιο αλλά από την διακοπή των δρομολογίων των πλοίων και την πώλησή τους, φαινόμενα που παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά και για τα οποία περιέργως κανείς δεν ασχολείται και δεν ενδιαφέρεται να ερευνήσει τις αιτίες, ενώ το ΥΝΑ φαίνεται πως δεν δύναται πραγματικά να λάβει τις θαρραλέες αποφάσεις που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Καλούμε επομένως την ΠΝΟ να σταθεί ενώπιον των ευθυνών της και να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας για το καλό των ναυτικών, των νησιών και της πατρίδας μας».

Διαβάστε ακόμα