Επιστρέφουν στον Κόλπο του Μεξικού οι μεγάλες πετρελαϊκές

Του Matthew Philips

Τον Οκτώβριο του 2010, η κυβέρνηση Obama είχε άρει την διάρκειας πέντε μηνών απαγόρευση γεωτρήσεων βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού μετά την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα της BP (BP). Τρία χρόνια αργότερα, οι παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου συρρέουν πίσω στα βαθιά νερά του Κόλπου, αρπάζοντας τα δικαιώματα εξόρυξης και τις άδειες γεώτρησης με ρυθμούς-ρεκόρ.

Ο αριθμός των αδειών γεώτρησης που εκδόθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού εκτοξεύτηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 807 στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg Industries, καταγράφοντας αύξηση άνω του 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes (BHI), υπήρχαν 62 εξέδρες που δραστηριοποιούνταν στον Κόλπο στις 27 Σεπτεμβρίου, περισσότερες από κάθε άλλη φορά στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι εξέδρες είχαν μειωθεί δραματικά μετά την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010, καθώς είχαν μείνει περίπου 12 εντός τριών μηνών μετά την καταστροφή.

«Ο Κόλπος του Μεξικού έχει σίγουρα επιστρέψει», λέει ο Julius Walker, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς ενέργειας στην UBS Securities. Έχει δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση στην έκρηξη της onshore παραγωγής από σχιστόλιθο που πολύς κόσμος είχε ξεχάσει τον Κόλπο.

Ενώ το fracking στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας, την Οκλαχόμα έχει απασχολησει τόσα πρωτοσέλιδα και έχει βοηθήσει την παραγωγή των ΗΠΑ να αναρριχηθεί σε υψηλά 20ετίας, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές στον κόσμο έχουν διακριτικά αφήσει πόρους πίσω στον Κόλπο του Μεξικού.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Royal Dutch Shell (RDSA) ήταν η πιο δραστήρια, έχοντας υποβάλει συνολική προσφορά 144 εκατ. δολαρίων για την εκμίσθωση εκτάσεων που δημοπραττεί το ομοσπονδιακό Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας. Η Shell έχει κερδίσει επτά άδειες για τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων μέχρι στιγμής το τρέχον έτος, σχεδόν εξ’ολοκλήρου στο κέντρο του Κόλπου.

Παρά το γεγονός ότι παραμένει μπλεγμένη σε έναν κυκεώνα δικαστικών αγώνων για την πετρελαιοκηλίδα του 2010 , η BP παραμένει η δεύτερη πιο δραστήρια εταιρεία πετρελαίου μετά την Shell ως προς την απόκτηση αδειών για νέες γεωτρήσεις στον Κόλπο. Η BP έχει κερδίσει επτά άδειες το τρέχον έτος, πρόσθετα σε άλλες δέκα που εξεδωσε το 2012.

Ενώ οι μικρότερες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπηρξαν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την επανάσταση του fracking στην ξηρά, μόνο οι μεγάλοι παίκτες μπορούν πραγματικά να αντέξουν οικονομικά ένα τρυπάνι στον Κόλπο του Μεξικού. «Για να παίξεις στα βαθιά νερά του Κόλπου, πρέπει να είσαι μεγάλος», λέει ο Walker.

Στα μεγαλύτερα βάθη του Κόλπου, όπου το νερό είναι 10.000 μέτρα βαθύ, τεράστιες πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου τρυπούν σε βάθος άνω των 20.000 ποδιών κάτω από το βυθό της θάλασσας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που θαφτεί κάτω από ένα γιγαντιαίο στρώμα αλατιού.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα βαθιά ύδατα του Κόλπου έχει γίνει τόσο ακριβήε που οι μηχανικοί είναι ικανοί να στοχεύσουν με απόκλιση μόνο μερικών ποδιών που πρέπει να τρυπήσουν κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. Αυτό είναι σαν να χώνεις ένα τρυπάνι στο κατώφλι ενός σπιτιού από ένα αεροπλάνο που πετά στα 30.000 πόδια . Χρειάζεται τεράστια τεχνογνωσία και πολύ βαθιές τσέπες. «Μόνο οι πηγές μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», λέει ο Walker . «Είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από ό, τι τα χερσαία παιχνίδια».

Παρά την ανανεωμένη δραστηριότητα, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο είναι περίπου 30% χαμηλότερη σε σχέση με τα υψηλά του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Ωστόσο ο Κόλπος του Μεξικού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Οbama για μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 30% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η ποσότητα ανεξερεύνητου, ανακτήσιμου πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βαθιά νερά του Κόλπου φτάνει περίπου τα 78 δισ. βαρέλια, εκ των οποίων, περισσότερα από τα μισά είναι αργό πετρέλαιο.

capital.gr

Διαβάστε ακόμα