”Ανταγωνιστικά τιμολόγια” ζητούν από τον ΟΛΘ οι εξαγωγείς

Τη θέσπιση ενός νέου ανταγωνιστικότερου τιμολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη τη βαθιά οικονομική ύφεση, αλλά και τα δραματικά προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων της περιοχής, ζητά, για το 2013, από την ΟΛΘ Α.Ε., ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), χαρακτηρίζοντας παράλληλα προϋπόθεση για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.

Οι θέσεις του συνδέσμου διατυπώθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, στον οποίο τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη αξιοποίησης της συνδυασμένης μεταφοράς μεταξύ λιμανιού και τρένου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΟΛΘ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δ. Λακασάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υπέρογκο κόστος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όταν πρόκειται για φορτοεκφορτώσεις Big Bags, ενώ δεν παρέλειψε τη σύγκριση με τα τιμολόγια άλλων ελληνικών λιμανιών και λιμένων ανταγωνιστριών χωρών.

Ο κ. Λακασάς επισήμανε στον υπουργό ότι ζητούμενο για το λιμένα της Θεσσαλονίκης παραμένει αφενός η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του και αφετέρου η αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του, για να αξιοποιηθεί η στρατηγική του θέση. Η βελτίωση αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επαναπροσέλκυση των διεθνών ναυτιλιακών γραμμών και στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για ανάπτυξη της διεθνούς μεταφοράς και των logistics του ΟΛΘ, όπως έχει συμβεί αντίστοιχα με τον ΟΛΠ στο Πειραιά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε πως οι υφιστάμενες υποδομές του τρένου είναι ανεπαρκείς γι αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από το σύνδεσμο, τέλος, διατυπώθηκε πρόταση για τη δημιουργία από μηδενική βάση μιας Ζώνης Ναυπηγικών Εργασιών με την εξεύρεση μεγάλου επενδυτή.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα