Απλήρωτη εργασία και εντατικοποίηση στο λιμάνι της Πάτρας

H απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η προετοιμασία για να εφαρμοστούν οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις και να μείνουν χωρίς δουλειά 214 ναυτεργάτες κυριαρχούν στο λιμάνι της Πάτρας, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ).

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ κατά την οποία «επιβεβαιώθηκε από το κλιμάκιο που πραγματοποίησε ελέγχους στα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας, ότι τα χαρτιά που συντάσσονται για μισθολογικούς λογαριασμούς, ώρες υπερωριών και ανάπαυσης είναι αποτέλεσμα εκβιασμών των εφοπλιστών της κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας τα 3 σωματεία αναφέρουν τα εξής:

“Στην πραγματικότητα οργιάζει η απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ προετοιμάζουν την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων που αποβάλλει 214 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα αυξάνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης, την «μαύρη» – ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, την συστηματική υπονόμευση της οικονομικής κατάστασης του ΝΑΤ, το κτύπημα της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, των συντάξεων.

Ταυτόχρονα η ναυτιλιακή εταιρεία “ATTICA GROUP” προχώρησε σε συμβάσεις εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία που αποτελούν προανάκρουσμα για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα η εταιρεία σ’αυτές τις συμβάσεις μεταξύ άλλων καθορίζει ότι ο χρόνος αδείας που ισχύει με βάση την ΣΣΕ και είναι 8 ημέρες τον μήνα για τα Μεσογειακά Τουριστικά και 5 ημέρες το μήνα για τα Ακτοπλοϊκά θα υπολογίζεται σε 2,5 ημέρες το μήνα όταν δεν «υφίσταται εν ισχύ η ΣΣΕ», παραβιάζοντας την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, καταστρατηγώντας την νομοθεσία, το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ υπογράμμισαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και των Διοικητικών Συμβουλίων των ναυτεργατικών σωματείων για την αντιμετώπιση της βίας και της τρομοκρατίας που έχουν επιβάλλει εφοπλιστές – κυβέρνηση, σε βάρος των ναυτεργατών, τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που καλλιεργεί την αντίληψη «μη μιλάς, μη ζητάς, οι καιροί είναι δύσκολοι, πάλι καλά που δουλεύεις». Εγκλωβισμένοι στη πολιτική του «κοινωνικού εταιρισμού» μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Σ’αυτές τις συνθήκες, που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να οργανωθούν – συσπειρωθούν στα σωματεία, να ενισχύσουν το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να δυναμώσουμε την δράση μας με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου.

Να προετοιμάσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, εργάτη τον εργάτη, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη σπουδάζουσα νεολαία, για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη 2013 στην Αθήνα”.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα