Κατάσχεση του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» για τους επιβάτες

Πρωινές σήμερα, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης για έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης επί του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» Ν.Π.10599, η οποία επιδόθηκε λίγο πριν τον απόπλου του προς την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου στη δρομολογιακή γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω Ε/Γ-Ο/Γ., στο οποίο είχε αρχίσει η επιβίβαση και η φόρτωση των οχημάτων και σύμφωνα με τον υπευθύνου του ναυτικού πρακτορείου είχαν εκδοθεί 264 εισιτήρια επιβατών, 35 εισιτήρια Ι.Χ. οχημάτων, 03 εισιτήρια φορτηγών οχημάτων, 04 εισιτήρια για οχήματα τύπου “CAMPER” και 10 εισιτήρια δικύκλων.

Στη συνέχεια μετά από την προσκόμιση στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έγγραφης συναίνεσης – δήλωσης ελευθεροπλοΐας των επισπευδόντων δανειστών άρθηκε η απαγόρευση απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» για την 31/07/2013 έως την 01/08/2013 και ώρα 07:00 και το πλοίο απέπλευσε προς εκτέλεση δρομολογίου με 267 επιβάτες, 60 Ι.Χ., 04 φορτηγά και 10 δίκυκλα.

Η ναυτιλιακή αγορά κερδίζει τις μάχες με τους πειρατές

«Τους καρπούς» των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της πειρατείας δρέπει η διεθνής κοινότητα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου, οι επιθέσεις σε πλοία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2008.

Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2012 καταγράφηκαν συνολικά 233 πειρατικές επιθέσεις από 352 το αντίστοιχο διάστημα του 2011, 289 το 2010 306 το 2009 και 199 το 2008. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Σομαλία, αφού στο εννεάμηνο του 2012 αναφέρθηκαν μόλις 70 περιστατικά από 199 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου στα χέρια Σομαλών πειρατών με σκοπό την είσπραξη λύτρων, βρίσκονταν 11 πλοία με 167 μέλη πληρώματος, ενώ ακόμη 21 ναυτικοί κρατούνται στις ακτές της Σομαλίας.
Η μείωση αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας φυλάσσεται σαν αστακός από πολεμικά πλοία όλων των χωρών, τα πληρώματα στα πλοία εφαρμόζουν πλέον καλύτερα τις καλύτερες πρακτικές αντιμετώπισης περιστατικών πειρατείας, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η παρουσία ένοπλων φρουρών.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής του IMB Pottengal Mukundan τα πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή και προσθέτει: «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, παρά να παρατείνουν την παρουσία τους, για όσο διάστημα οι Σομαλοί πειρατές απειλούν με τη δράση τους, ένα από τα εμπορικότερα περάσματα στον πλανήτη».
Πρόσφατα η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά δείγματα ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί (όπως είναι οι ένοπλοι φρουροί), ωστόσο τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να έχουν αιώνιο χαρακτήρα και ότι η πειρατεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της.
Αυξάνονται
Αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν στη Σομαλία και την Ανατολική Αφρική, στη Δ. Αφρική τα κρούσματα αυξάνονται. Στον κόλπο της Γουινέας αναφέρθηκαν 42 περιστατικά εκ των οποίων τα 21 στη Νιγηρία και τα 11 στο Τόγκο. ‘Οπως σημειώνει ο κ. Mukundan οι επιθέσεις στη Δ. Αφρική διαφέρουν από τα τεκταινόμενα στον υπόλοιπο κόσμο, αφού εκτός από τις ένοπλες ληστείες, οι πειρατές προτιμούν τα δεξαμενόπλοια με στόχο την αφαίρεση μεγάλου μέρους του φορτίου και τη διοχέτευσή του ως λαθραίο.
Μάλιστα, ο διευθυντής του IMB σημειώνει ότι στη Δ. Αφρική είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα αφού υπάρχει ακόμα πρόβλημα αναφοράς των επιθέσεων, κάτι που όπως σημειώνει πρέπει να αλλάξει. «Όλες οι επιθέσεις πρέπει να καταγράφονται».
Αντίστοιχα αύξηση των επιθέσεων καταγράφηκε και στην Ινδονησία με 51 επιθέσεις έναντι 46 πέρσι. Στις 46 από 51 επιθέσεις οι πειρατές κατάφεραν να ανέβουν στα πλοία, προσθέτει η έκθεση.
Το κόστος
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από την πειρατεία στη Σομαλία για το 2011, ανήλθε στα 6,6 δισ. μέχρι 6,9 δισ. δολάρια. Η πλειονότητα των κεφαλαίων αυτών δεν δαπανήθηκε για την καταβολή λύτρων αλλά για την αποτροπή των επιθέσεων.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις άμεσες οικονομικές συνέπειες και υπολόγισε τις ταχύτητες των πλοίων, τις στρατιωτικές δαπάνες τον εξοπλισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, τις ασφαλίσεις, τα λύτρα, και άλλα. Σύμφωνα με την ανάλυση το 80% των κεφαλαίων δαπανούνται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και μόλις το 20% από τα κράτη.
Στο ΝΑΤΟ
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η προώθηση του θέματος αντιμετώπισης της πειρατείας στο ΝΑΤΟ.
«Θεωρούμε ότι η ελληνική πολιτεία μας στηρίζει σε όλη αυτήν την προσπάθεια, ούτως ώστε να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε αυτά τα μέτρα που θα φέρουν το τέλος της πειρατείας, όχι μόνο στη Σομαλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», σημείωσε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θόδωρος Βενιάμης.

ΠΗΓΗ