Στενότερη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την παράνομη μετανάστευση

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας, Kerim Uras.

Η συνάντηση, η οποία είχε ιδιαίτερα εποικοδομητικό χαρακτήρα, επικεντρώθηκε στους τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των ροών της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και σε άλλους τομείς διμερούς ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης περιέγραψε στον Πρέσβη τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και τους τομείς έργου στους οποίους πρωτοστατεί. Έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην πολυδιάστατη μάχη που δίνει καθημερινά στο Αιγαίο η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά της παράνομης εισόδου των μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, αλλά και στον ικανοποιητικό βαθμό συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των Ακτοφυλακών των δύο χωρών.

«Σήμερα, σε επίπεδο Αρχηγών, έχουμε ένα άρτιο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις Ακτοφυλακές μας. Μπορούμε, όμως, να εξελίξουμε τη συνεργασία αυτή, μεταφέροντας την και ‘στο επίπεδο της βάσης’ των δύο σωμάτων, ώστε η επικοινωνία των δύο πλευρών να καταστεί αμεσότερη» υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο κ. Kerim Uras, αφού συνεχάρη τον κ. Βαρβιτσιώτη για την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε ότι η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης είναι κοινή και, μάλιστα, ήδη αποφέρει αποτελέσματα. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία των Ακτοφυλακών μας, αναμένοντας και εμείς από την πλευρά μας αυτή να φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμμερίστηκε την ανησυχία του κ. Βαρβιτσιώτη για το κλίμα αποσταθεροποίησης που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και των επιπρόσθετων πιέσεων που μπορεί αυτή να ασκήσει σε μεταναστευτικές ροές.

Τέλος, οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Uras συμφώνησαν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των τουριστικών σκαφών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στα παράλια των πλευρών του Αιγαίου.

«Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τα παράλια των δύο χωρών είναι τεράστιος και η αγορά αυτή μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό, ώστε αυτός να καταστεί ισότιμος και επικερδής για όλους μας», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Διαβάστε ακόμα