Άκαρπη η συνάντηση Μουσουρούλη – ναυτεργατών

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σημεία που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» των ναυτεργατών:

1. Οι ατομικές συμβάσεις των κατώτερων πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας.

2. Η μείωση των οργανικών συνθέσεων τους χειμερινούς μήνες στα πλοία της Αδριατικής και της ακτοπλοΐας.

3. Η κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων.

Σε αυτά τα σημεία δεν βρέθηκε σημείο επαφής, ενώ, αντίθετα, φως διαφάνηκε στο ζήτημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης, διεξάγονται συζητήσεις με τράπεζες, ώστε να δανειοδοτήσουν την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους ναυτεργάτες, σε δύο δόσεις -αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές, σε πολλές περιπτώσεις, αφορούν δεδουλευμένα μέχρι και έξι μηνών. Ο υπουργός ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ, ότι ενημερώθηκε πως οι προσπάθειες των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την καταβολή των δεδουλευμένων ευδοκιμούν. Τα οφειλόμενα, που ανέρχονται συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ, θα δοθούν σε δύο δόσεις απευθείας από τις τράπεζες, ενώ τις σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν εν ευθέτω χρόνω οι εταιρείες.

Ακόμη, ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι ο ΣΕΕΝ δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Οίκου Ναύτου, ενώ το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτόνομο.

Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε την ΠΝΟ για τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν σχετικά με πρόγραμμα ενίσχυσης της ναυτικής εργασίας, ύψους έξι εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Κινούμαστε με γνώμονα τη διατήρηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Περιμένουμε αύριο την απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, είπε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικών, Αντώνης Νταλακογιώργος, υπογράμμισε ότι «ο αγώνας είναι μονόδρομος. Συμμετείχαμε στη συνάντηση, παρά τις επιφυλάξεις μας».

Μετά το νέο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις, η απεργία συνεχίζεται και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 10 το πρωί της Τρίτης, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση των ναυτεργατών.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα