Του
Μηνά Τσαμόπουλου
Να διατηρήσει ο ΟΛΠ τον δημόσιο χαρακτήρα του και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκατοντάδων επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με την επανεκκίνηση της ναυπηγικής κι επισκευαστικής βιομηχανίας της Ελλάδας που θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 8 διs ευρώ ετησίως στην ελληνική Οικονομία, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας ζήτησε η αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά η οποία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργο Ανωμερίτη.
Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο του ΒΕΠ Ανδριανό Μιχάλαρο, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Κωνσταντόπουλο, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρο των Αμμοβολιστών Βασίλη Κανακάκη καθώς και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων των Επιμελητηρίων, διευθυντή του ΒΕΠ Μιχάλη Γιάγκα τόνισε την ανάγκη να μη δημιουργηθεί κατάσταση μονοπωλίου στο Λιμάνι του Πειραιά καθώς κάθε διαδικασία πώλησης του συνόλου των μετοχών (74,1%), που βρίσκονται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ σε έναν αγοραστή θα μετέτρεπε το κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο, σχήμα που βρίσκεται έξω από τις αρχές και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ESPO.
Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά επισήμανε ότι τυχόν μεταβίβαση της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε μία ιδιωτική εταιρεία και μετατροπής της σε ιδιωτικό Ναυπηγείο, θα σημάνει το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων που ασκούν το επιτήδευμά τους στην ελεύθερη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του ΟΛΠ.
«Το κλείσιμο των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων θα δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα ανέργων στην ήδη επιβαρυμένο και άνεργο Πειραιά. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε η Ζώνη να παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου σε ποσοστό 51% και να υπάρξει κοινό management μεταξύ του ΟΛΠ των χρηστών του Λιμανιού και των Επιμελητηρίων του Πειραιά», τόνισε μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν ότι δεν θα γίνει δεκτή από πλευράς ΒΕΠ η όποια μεταβίβαση μετοχών παρά μόνον η παραχώρηση δραστηριοτήτων, με κοινά αποδεκτούς όρους, όπως γίνεται και στα λοιπά ευρωπαϊκά λιμάνια.
«Τώρα μάλιστα, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΟΛΠ η νέα επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ που θα δώσει νέες προοπτικές και νέα έσοδα στον ΟΛΠ, επιθυμούμε ενημέρωση για τις προτάσεις του Δ.Σ. του ΟΛΠ προκειμένου να προβούμε σε παραστάσεις τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και ενημέρωσης του πειραϊκού λαού», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος.
Ανδριανός Μιχάλαρος: «Ανάκληση των ειδοποιητηρίων…»
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος ζήτησε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη την ανάκληση των ειδοποιητηρίων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών των χρηστών της ΝΕΖ, γιατί όπως επισήμανε, πρόκειται για ουσιαστική καταδίκη των επιχειρήσεων αυτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον ούτε στα βασικά τους έξοδα.
Απεύθυνε δε, πρόσκληση προς αποφυγή των χρονοβόρων και πολυέξοδων δικαστικών αγώνων, ο ΟΛΠ να συνεννοηθεί με το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά (που έχει συστήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με τα τρία πειραϊκά Επιμελητήρια) ώστε να βρεθεί μία λύση επί του θέματος μέσω του νέου θεσμού της Διαμεσολάβησης που αφορά στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
newmoney.gr