Φουρτούνες για το σχέδιο νόμου του ΥΝΑ

Μεγάλους «τριγμούς» έχει αρχίσει να προκαλεί το νομοσχέδιο- σκούπα για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που έχει θέσει σε διαβούλευση η ηγεσία του ΥΝΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις μεγάλες αντιδράσεις, που έχουν προκληθεί από διάφορους φορείς θα πρέπει να προστεθούν και ενστάσεις από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ για τμήματα του σχεδίου νόμου.

Μάλιστα, άλλες πηγές έλεγαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Κωστής Μουσουρούλης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αλλά και με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να συζητήσουν επί του σχεδίου νόμου.

Πάντως, την Τετάρτη αίσθηση προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) και την δήλωση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Συρμαλένιος, Δ. Γάκης και Αγνή Καλογερή) για την ύπαρξη πληροφοριών ότι ο υπουργός προχωρούσε εσπευσμένα σε κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή διακόπτοντας ουσιαστικά την διαβούλευση.

Παράλληλα, η εμφάνιση ενός τεχνικού προβλήματος στο opengov, το οποίο δεν επέτρεπε την παράθεση σχολίων στο σχέδιο νόμου επέτεινε το κλίμα ανησυχίας για τις εσπευσμένες εξελίξεις στον χώρο της Ναυτιλίας.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας διαβεβαίωναν από την πλευρά τους ότι δεν υπήρχε πρόθεση κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση ενώ όπως λεγόταν ο υπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές.


H ΠΝΟ

Μέσα σε αυτό το «βαρύ» κλίμα συνεδρίασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση της διάταξης, που αφορά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στα ποντοπόρα πλοία για τα κατώτερα πληρώματα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην διάταξη και για την επίταξη των πλοίων ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου, που προβλέπει την δημιουργία «Μητρώου Ενεργών Ναυτικών».

Η Ομοσπονδία είναι αντίθετη και στην διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης των αξιωματικών στο 15% και των κατωτέρων πληρωμάτων στο 10%.

Η ΠΝΟ θα ζητήσει ακόμα με εξώδικα από ακτοπλοϊκές εταιρείες να εξοφλήσουν δεδουλευμένες αποδοχές, που οφείλουν σε πληρώματα πλοίων. Μάλιστα, κατά πληροφορίες υπάρχουν οφειλές σε πληρώματα 3 έως και 5 μηνών.
Σημειώνεται ότι εκτός από την ΠΝΟ και ναυτεργατικά σωματεία την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου έχουν εκφράσει η ΠΟΕΠΛΣ για τις διατάξεις, που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών για τις διατάξεις σχετικά με την Πλοηγική Υπηρεσία, η Διεθνής Ναυτική Ένωση για τις διατάξεις των λιμανιών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για τις σχετικές με την ακτοπλοΐα διατάξεις.

Η μοναδική σύμφωνη γνώμη μέχρι τώρα έχει έρθει από την διοίκηση του ΟΛΠ….

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα