Πλεόνασμα μέσω θαλάσσης

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η χώρα τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις των δανειστών αυτός δεν είναι άλλος από τις συναλλαγές της με τον έξω κόσμο. Όλα δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί με το πλεόνασμα προ των πυλών μέσω θαλάσσης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή για μια χώρα με περιορισμένη παραγωγική βάση και υψηλό εξωτερικό χρέος θα ήταν λειψή αν δεν συνοδευόταν από ανάλογη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Όμως, εδώ είναι μία από τις λίγες φορές που η Ελλάδα θα τα πάει ακόμη καλύτερα.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα καταγράψει πλεόνασμα τη φετινή χρονιά, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το 2015 που προέβλεπαν οι δανειστές, και συγκεκριμένα το ΔΝΤ.

Για την Ιστορία, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) θέλουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι ελλείμματος 6,5 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ το 2012. Οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν ελαφρώς ελλειμματικό το 2014 και θα περνούσε σε μικρό πλεόνασμα ύψους 200 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ το 2015.

Όμως, ο υπουργός εκτιμά ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα έχει θετικό πρόσημο στο τέλος του 2013, με την κρουαζιέρα να έχει θετική συμβολή της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για μια απόδειξη των θετικών αποτελεσμάτων που έχει η απελευθέρωση του καμποτάζ στην εθνική οικονομία και συνάμα της ζημιάς που προκάλεσαν όσοι αντιστέκονταν για λόγους συντεχνιακούς.

Η εκτίμηση του κυβερνητικού στελέχους θα επιβεβαιωθεί λογικά από τα στοιχεία του ισοζυγίου που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, η μετάβαση σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα επιβεβαιώσει εκείνους που ισχυρίζονται ότι η δόση δημοσιονομικής λιτότητας είναι υπερβολική.

Κι αυτό γιατί η συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εισαγωγών, που είναι απόρροια της συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης λόγω λιτότητας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη όταν συμβαίνει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υψηλό δημόσιο χρέος, ευρισκόμενο κατά κύριο λόγο σε ξένα χέρια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που το Βέλγιο, του οποίου το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ και βρίσκεται σε ξένα χέρια, μπορούσε να δανείζεται με χαμηλά spreads, ακόμη κι όταν δεν είχε κυβέρνηση επί έναν χρόνο, είναι η κατάσταση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Το πέρασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα, βοηθούσης της κρουαζιέρας, σηματοδοτεί επίσης την απαρχή της άμβλυνσης των πιέσεων από τις αγορές και, υπό άλλες συνθήκες, τη σταδιακή επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά.

euro2day.gr

Διαβάστε ακόμα