Πλαστογραφία αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας

Πρωινές ώρες χθες, μετά από επιθεώρηση του Γραφείου Ναυτολογίας της Λιμενικής Αρχής Καβάλας σε αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας πληρώματος του Φ/Γ πλοίου «AMNEHF» σημαίας Παναμά, διαπιστώθηκε πλαστότητα αυτών.

Από τη Λιμενική Αρχή Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα ανωτέρω πειστήρια και επιβλήθηκε μέτρο απαγόρευσης απόπλου του πλοίου.

Διαβάστε ακόμα

Μία ακόμη ευκαιρία για αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, ακόμη και σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βρήκε η Αγκυρα με αφορμή την αναζήτηση ναυαγού ανατολικά της Μυτιλήνης.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή και ενώ ήδη οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ (Α1962/12) για την ανάληψη επιχείρησης SAR νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης με ισχύ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ (Α4236/12) με την οποία αμφισβητούσε την ελληνική περιοχή ευθύνης SAR όπως προβλέπεται από τον ICAO.

Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜs συνεχίσθηκε από ελληνικής πλευράς πλέον, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αναγγελίες είναι άκυρες και παράνομες και ότι η μόνη αρμόδια αρχή για SAR εντός του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ αφού παρουσιάζει το νομικό-θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τις επιχειρήσεις SAR επισημαίνει ότι πέραν όλων αυτών η περιοχή στην οποία διεξαγόταν η έρευνα ήταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.Το περιστατικό αυτό πάντως συμπίπτει με αυξημένη δραστηριότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Αθηνών, που πιθανόν να έχει ενοχλήσει την Αγκυρα.

Ασκήσεις

Η Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με το Γαλλικό Ναυτικό στις 17 Δεκεμβριου στην περιοχή νοτίως των Κυθήρων μέχρι δυτικά των Χανίων, ενώ θα προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου εκτεταμένη άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και στο απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ρωσικού στόλου, χθες έγινε γνωστό ότι παραμένουν στο Αιγαίο η ναυαρχίδα Moskva και η φρεγάτα Smetlivy με δύο ακόμη συνοδευτικά σκάφη.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα