ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η απεργοσπαστική τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Παραμονές συζήτησης στη Βουλή του ν/σ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και εντελώς αιφνιδιαστικά, η κυβέρνηση δια του γραμματέα της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, καταθέτει τροπολογία, με την οποία επί της ουσίας καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα στους ναυτεργάτες.

Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση χωρίς καμιά συζήτηση με την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, επιχειρεί με πρόσχημα τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών για ακτοπλοϊκή διασύνδεση, να περάσει διάταξη για πλοία ασφαλείας τις μέρες της απεργίας, που ουσιαστικά καταργεί ολοκληρωτικά το δικαίωμα άσκησης της.

Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με τη διαδικασία του κοινωνικού αυτοματισμού, επιχειρούν να φέρουν για μια ακόμα φορά σε αντιπαράθεση διάφορες κοινωνικές κατηγορίες του ελληνικού λαού, που ουσιαστικά όλες πλήττονται με τον πιο άγριο τρόπο από τις πολιτικές των μνημονίων.

Αντί η κυβέρνηση να απολογείται στους νησιώτες που με τις κατάπτυστες διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα αφήσει την επόμενη περίοδο πολλά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή διασύνδεση, αντί να απολογείται στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους και στους νέους για την εξαθλίωση και την αυξανόμενη ανεργία που τους έχει οδηγήσει η συνεχής περικοπή των εισοδημάτων, η φοροεπιδρομή, η συρρίκνωση της δημόσιας υγείας, παιδείας και των κοινωνικών δομών, η κατάργηση πολλών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, ΙΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, γραφεία του ΕΟΤ κλπ, στοχοποιεί με τη σειρά τους ναυτεργάτες, που το μόνο όπλο που τους έχει απομείνει είναι το ιερό δικαίωμα της απεργίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι με το υπό ψήφιση ν/σ, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις των κατώτερων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία, μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας, με τη μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας, τόσο στα εσωτερικά δρομολόγια, όσο και στην Αδριατική, μειώνονται τα δρομολόγια των ταχύπλοων από επτά σε τέσσερεις μήνες, συρρικνώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο πολύπαθο ΝΑΤ διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του, με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων τους.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, οι ναυτεργάτες ήταν ο μόνος κλάδος εργαζομένων που κατ΄ απαίτηση των εφοπλιστών, εξαιρέθηκε από το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, που καθόριζε τόσο τα συλλογικά δικαιώματα, όσο και τις υποχρεώσεις από τις οποίες απορρέει και το προσωπικό ασφαλείας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της και ζητάμε την άμεση απόσυρση της από τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου”

Διαβάστε ακόμα

Με την επανεκλογή του για πέμπτη συνεχόμενη, πενταετούς διάρκειας θητεία – 4-12-2012 μέχρι 3-12-2017 – για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΠΝΟ (1920), στο ύπατο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Χαλά, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου 28ου Τακτικού Παν-Ναυτικού Συνεδρίου της ΠΝΟ, που άρχισαν χθες στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Το Συνέδριο υπερψήφισε τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό της Διοίκησης της ΠΝΟ για την πενταετία 2007-2012 και υιοθέτησε τον Προγραμματισμό Δράσης της ΠΝΟ – με σχετικό συνοδευτικό ψήφισμα του Συνεδρίου.

Τρία υπήρξαν τα κορυφαία θέματα που ανεδείχθησαν στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Το πρώτο, η συνεχιζόμενη για τρία χρόνια βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση της Κυβέρνησης στους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, κατ΄επιταγήν της Τρόικα – Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ισοπεδώνοντας και καταβαραθρώνοντας τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το δεύτερο, η αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα με την διατύπωση συγκεκριμένων κινήτρων, όπως έχουν αυτά εξειδικευθεί από την Ομοσπονδία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την απαίτηση ΥΝΑ και εφοπλισμός να αναλάβουν τις υποχρεώσεις και ευθύνες τους απέναντι στους ναυτεργάτες.

Το τρίτο, αφορά τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, γεγονός που, όπως έχει τονισθεί κατ΄επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν, θα επιφέρει δεινά τόσο προς την πλευρά των ναυτεργατών, όσο και στη ναυτιλία γενικότερα, δεδομένου ότι θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, κίνητρο φυγής των πλοίων από την ελληνική σημαία και θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Εγκρίνοντας τον Προγραμματισμό Δράσης της Ομοσπονδίας για την πενταετία 2012-2017, το Συνέδριο απεφάσισε, μεταξύ άλλων, την απόκρουση οποιασδήποτε αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Ακτοπλοΐα και ειδικότερα τις οργανικές συνθέσεις (Π.Δ. 177/74), την δεκάμηνη απασχόληση, την ελληνομάθεια κλπ. και υπεράσπιση των πάγιων και αταλάντευτων θέσεων της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της διαδικασίας διαβούλευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την Ακτοπλοΐα.

Επίσης, την υπεράσπιση των σταθερών και αδιαπραγμάτευτων θέσεων της ΠΝΟ ειδικά σε ό,τι αφορά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και απόκρουση κάθε προσπάθειας υποβάθμισης των επιπέδων ναυτικής εργασίας, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για τη ναυτεργασία, που θα εγκαινιάσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ύστερα από την επικύρωση και από τη χώρα μας της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, MLC 2006, στον οποίον δεν θα συμμετάσχει η ΠΝΟ, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διοίκησης.

Κυρίαρχα επίσης θέματα που απασχόλησαν το διήμερο Συνέδριο της ΠΝΟ υπήρξαν, η καταπολέμηση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας και της λεγομένης «μαύρης εργασίας», συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης του ΓΕΝΕ, η υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων όπως και η εφαρμογή τους, καθώς και η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου και η άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα