Συνεδρίαζουν οι ναυτεργάτες

Κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους πραγματοποιούν στις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η απεργία των οποίων λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν δεν αποφασιστεί νέα παράταση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε σήμερα ότι περιμένει να επικρατήσει σύνεση και λογική και επανέλαβε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί συνέχιση της απεργίας η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία», ανέφερε ο κ.Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΠΝΟ.

«Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε για πέντε κινήσεις που ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων των ναυτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα οφειλόμενα στους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απευθείας από τις πιστώτριες των ακτοπλοϊκών εταιρειών τράπεζες.

Επίσης, όπως είπε, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δέχθηκε να ξεκινήσει συζητήσεις με την ΠΝΟ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, και θα εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Οίκου Ναύτου. Τέλος ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει κοινοτικό πρόγραμμα για την επιδότηση ναυτικής εργασίας ύψους 6 εκατ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.

«Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν χθες δεν έχουμε κανένα λόγο να σταματήσουμε έναν αγώνα πετυχημένο», δήλωσε από την πλευρά του οπρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Νταλακογιώργος υποστήριξε ότι «ο υπουργός και η κυβέρνηση είναι οι μόνοι που πρέπει να απολογηθούν στους νησιώτες και το λαό για τη συνέχιση της απεργίας». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι «επιμένουν στην αδιαλλαξία» σε όλα εκείνα τα θέματα που έχουν θέσει οι ναυτεργάτες ως προτεραιότητα και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ συνεχίζει για έκτη ημέρα τις κινητοποιήσεις της, ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλει, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».

Ζητεί επίσης την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα