Α. Τουρκολιάς: Έκκληση στους εφοπλιστές να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Δυο δισ. το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής

Του
Μηνά Τσαμόπουλου

Έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία απεύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει δείκτης ανάπτυξης. Η ελληνική ναυτιλία έχει σημαντική συμβολή στη νέα εξωστρεφή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε όρους προστιθέμενης αξίας και σε όρους απασχόλησης. Στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στο θαλάσσιο εμπόριο, η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το 90% του εμπορίου γίνεται μέσω της θάλασσας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική ναυτιλία εντείνει το «σήμα» που εκπέμπει η Ελλάδα στους παγκόσμιους εταίρους της. Ως πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τις υποδομές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» επεσήμανε πο Γ. Στουρνάρας και προσέθεσε:

«Προωθούμε τις συνδυασμένες μεταφορές πλοία-σιδηρόδρομος στα ελληνικά λιμάνια αρχίζοντας από τον ΟΛΠ. Παρόμοιος συνδυασμός έχει προγραμματιστεί και σε άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης που θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα:

«Σημειώνεται αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Θα βελτιωθούν οι υποδομές με την επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα» και κατέληξε:

«Είναι σημαντική η υπογραφή του συνυποσχετικού με την ελληνική κοινότητα. Περιμένουμε να συνεισφέρουν στην οικονομία πέραν των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Αλέξανδρος Τουρκολιάς

«Ήταν τιτάνια η προσπάθεια της εφοπλιστικής κοινότητας για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Δεν θέλω να πω περισσότερα αφού θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος» και προσέθεσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται συνθήκες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Μετά τις ασφυκτικές συνθήκες, ομαλοποιείται η κατάσταση όσο αφορά τη ρευστότητα. Είχαμε αύξηση κατά 10% των καταθέσεων σε σχέση με πέρσι. Στόχος είναι η ρευστότητα να περάσει και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις».
Επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει σε συγχωνεύσεις και σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Η Εθνική Τράπεζα κατέχει σημαντική θέση με 2 δισ. ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο. Είναι η εποικοδομητική συνεργασία με τους πελάτες και συνεχή στήριξη επενδυτικών σχεδίων. Η στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού είναι διαχρονική στρατηγικά αφού συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματα της τράπεζας. Η ναυτιλία δημιουργεί έσοδα και θέσεις εργασίας.

Η εξασφάλιση του ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Η ναυτιλιακή επιχείρηση πρέπει να είναι εξόχως ανταγωνιστική. Η σημασία της στον ευρωπαϊκό στόλο πρέπει να γίνει κατανοητός από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η ναυτιλία για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τεράστια διαπραγματευτική αξία. Ο Έλληνας εφοπλιστής δημιουργεί τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Το β’ εξάμηνο είναι καλύτερο τα πλοία ξηρού φορτίου.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα