Η απόβαση των Γερμανών στις Οινούσσες!

Σκηνές βγαλμένες από την αθάνατη ελληνική ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» εκτυλίχθηκαν στις μαγευτικές Οινούσσες με την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που έφτασε ποτέ στο νησί. Οχι, οι κάτοικοι δεν κλήθηκαν να φτιάξουν… κεφτεδάκια για να περιποιηθούν τους τουρίστες, όπως έκανε η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία, αλλά υπό τις οδηγίες του δημάρχου Ευάγγελου Αγγελάκου κλήθηκαν να… πλυθούν, να ξυριστούν, να φορέσουν τα καλά τους και με ένα πλατύ χαμόγελο να υποδεχτούν τους 550 Γερμανούς τουρίστες που μετέφερε το κρουαζιερόπλοιο «EUROPA 2» της γερμανικής εταιρίας HAPAG LLOYD.

«Το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο νησί γύρω στις 2.00 το μεσημέρι της Τρίτης και έδεσε ράδα. Οι 550 Γερμανοί που μετέφερε επιβιβάστηκαν σε σωσίβιους λέμβους και βγήκαν στο νησί, όπου τους υποδέχτηκαν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι με μια μικρή γιορτή» ανέφερε στην «Espresso» ο πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος Αριστείδης Μηνίδης και πρόσθεσε: «Είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έπιασε Οινούσσες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή. Το “EUROPA 2” παρέμεινε στην περιοχή έως τις 11.00 το βράδυ, οπότε αναχώρησε για να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό άλλα νησιά της Ελλάδας».

Για τη γιορτή υποδοχής που στήθηκε κατά την απόβαση των Γερμανών, φωτογραφίες από την οποία μας παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη Μαρία Ντινιακουδάκη, την οποία ευχαριστούμε, μίλησε στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Στέφανος Βογιατζής. «Για όλους εμάς εδώ, η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας πραγματοποιεί επίσκεψη ένα πλωτό παλάτι…

Ελπίζουμε να γίνουν και άλλες. Ηδη μας ενημέρωσαν ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρεις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων» τόνισε και πρόσθεσε: «Σαν δημοτική Αρχή, λοιπόν, οργανώσαμε μια μικρή γιορτή για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες και φροντίσαμε να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στο λιμάνι στήθηκε ένα τραπέζι με γλυκά, δώσαμε αναμνηστικά φυλλάδια, ξεναγήσαμε τους Γερμανούς στο νησί και τους δείξαμε την ιστορία και τις ομορφιές του. Επειτα, αφού ψώνισαν τρόφιμα, φρούτα και σουβενίρ, επιβιβάστηκαν και πάλι στις λέμβους και ανέβηκαν στο πλοίο, το οποίο και αναχώρησε αργά το βράδυ».

Ωστόσο, η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στις Οινούσσες φαίνεται πως άφησε… απόνερα στο νησί, εξαιτίας μιας ανακοίνωσης που έβγαλε η δημοτική Αρχή από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και την οποία μοίρασε πόρτα πόρτα σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με αυτή, καλούνταν όλοι με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου να… πλυθούν, να ξυριστούν και να κατέβουν χαρούμενοι στο λιμάνι για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου! Μικροί και μεγάλοι έπρεπε να δώσουν την εικόνα ενός ζωντανού χωριού και «όχι νεκροταφείου».

Η εν λόγω ανακοίνωση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδειξαν την έντονη δυσφορία τους στα social media: «Οδηγίες προς ναυτιλλομένους», «Νουθεσίες προς ιθαγενείς», «Καλώς ήρθε το δολάριο» και άλλα ήταν τα σχόλια των πολιτών που σημείωναν ότι η ανακοίνωση γύρισε τον χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω!

Ο αντιδήμαρχος Στέφανος Βογιατζής, πάντως, αρκέστηκε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Το μόνο που ήθελε η δημοτική Αρχή ήταν να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο και να φύγουν οι επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν κάναμε τυμπανοκρουσίες. Απλώς τους υποδεχτήκαμε με θέρμη και τους δείξαμε πόσο φιλόξενοι είμαστε».

espressonews.gr

Διαβάστε ακόμα