Τα βραβεία ”Ευκράντη” – Οι προσωπικότητες της χρονιάς για την Ναυτιλία

Τα ετήσια Βραβεία «Ευκράντη» των «Ναυτικών Χρονικών», σε συνεργασία με την Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος (ΕΝΟΕ), για την ανάδειξη των πρωταγωνιστών της ναυτιλίας, απονεμήθηκαν στις 22 Απριλίου, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα Βραβεία «Ευκράντη» δίδονται για πέμπτο συνεχή χρόνο, στους πρωταγωνιστές της χρονιάς, οι οποίοι με την πορεία τους, τις προτάσεις ή την προσφορά τους σημάδεψαν το 2012.

Η επιλογή έγινε από μια ευρύτατη, πολυσυλλεκτική επιτροπή επιλογής βραβείων, που αντιπροσωπεύει επάξια τα ναυτιλιακά γράμματα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και την ουσιαστική εμπειρία στη ναυτιλιακή ζωή.

Τα Bραβεία «Ευκράντη» των «Ναυτικών Χρονικών», με την αρωγή και τη στήριξη της ΕΝΟΕ, έχουν πρωταρχικό σκοπό την ελάχιστη επιβράβευση των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών συγκεκριμένων πρωταγωνιστών του σύγχρονου ναυτιλιακού γίγνεσθαι. Ευελπιστούν επίσης να επιτρέψουν στον αναγνώστη, αλλά και τον ιστορικό του μέλλοντος, να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα για τους προβληματισμούς και τις επιχειρηματικές ή κοινωνικές δράσεις της εποχής μας.

Οι νικητές των Βραβείων «Ευκράντη 2012» προήλθαν σύμφωνα με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων που ελήφθησαν από την προαναφερθείσα πολυσυλλεκτική επιτροπή των 45 ατόμων. Χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία ή επανεξέταση.

Η οργανωτική επιτροπή των βραβείων επέλεξε φέτος 6 συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι κατηγορίες των βραβείων και οι βραβευθέντες είναι:

•Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή φορέα: Βραβεύεται άτομο ή ίδρυμα το οποίο έχει συνδέσει την κοινωνική προσφορά του με τη ναυτιλία κατά οιονδήποτε σημαντικό τρόπο.
Βραβεύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ)

•Βραβείο για τη Διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας: Απονέμεται σε προσωπικότητες που προάσπισαν ή προέβαλαν τα ελληνικά συμφέροντα ή το δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora.
Βραβεύθηκε η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια»

•Βραβείο καλύτερου Manager: Απονέμεται σε στέλεχος που αποδεδειγμένα επέδειξε ιδιαίτερες ικανότητες στη λειτουργική διαχείριση ναυτιλιακής επιχείρησης σε ανώτερη ή ανώτατη διοικητική θέση.
Βραβεύθηκε ο Σταμάτης Μπουρμπούλης, γενικός διευθυντής της Euronav Ship Management (Hellas) Ltd

•Βραβείο καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας: Το βραβείο αυτό αφορά τη βράβευση ναυτιλιακής εταιρείας που παρουσιάζει οργανωμένη, σταθερή, διαυγή και ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική μέσω της συνεργασίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην κατηγορία αυτή ψήφισαν μόνο δημοσιογράφοι και τα μέλη της ΕΝΟΕ.
Βραβεύθηκε η Paragon Shipping Inc. (Allseas & BoxShips).

•Βραβείο για την αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση: Υποψήφιοι μπορεί να είναι προσωπικότητες ή εταιρείες που επικουρούν τη ναυτική εκπαίδευση, την υποστήριξη του θαλάσσιου και ναυτιλιακού πολιτισμού μας καθώς και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Βραβεύθηκαν τα Iδρύματα Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία: Υποψήφιοι μπορεί να είναι άτομα με μακροχρόνια και σημαντική προσφορά στο χώρο της ναυτιλίας.
Βραβεύθηκε ο Καπτ. Ιωάννης Τσενεμπής

Την τελετή άνοιξε με την ομιλία του ο Διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών», Ηλίας Μπίσιας, αφού ευχαρίστησε θερμά τα 43 μέλη της κριτικής επιτροπής που τίμησαν με την ψήφο τους έξι νικητές σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι φετινοί βραβευθέντες έχουν όλοι, όχι τυχαία, μια κοινή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Στήριξαν και στηρίζουν τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της ναυτιλίας μας αλλά και τη νέα γενιά που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στη θάλασσα ή στη ναυτιλία γενικότερα.

Το 1980 ο μεγάλος στοχαστής Ανδρέας Λαιμός έγραφε «η θάλασσα δεν μπορεί πλέον να είναι μια λύση ανάγκης για τα παιδία μας, πρέπει να είναι μια λύση ελευθερίας και απεριόριστων δυνατοτήτων. Η ανάγκη γεννά δεσμεύσεις και αγκυλώσεις. Ενίοτε γεννάει και ανταγωνιστικές διαθέσεις απέναντι στον ανώτερο, στο συνάδερφο ή και στον εργοδότη».

Και δεν ήταν ο πρώτος που ύμνησε την ελευθερία της θάλασσας. «Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα!» Έγραφε ο Beaudelaire.

Από τα χρόνια του Ανδρέα Λαιμού, ο οποίος πρώτος εισήγαγε στις μέρες μας τον όρο έλληνες αεινάυτες, η ελληνική ναυτιλία μάλλον δεν κατάφερε να πείσει τους νέους της ότι η Ναυτιλία δεν συνάδει με την ανάγκη αλλά με την ελευθερία και την υπερβατική διάθεση του Έλληνα.

Οι έξι σημερινοί βραβευθέντες, ως προσωπικότητες και ως φορείς, επιχείρησαν και επιχειρούν ακόμα να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την προοπτική στους νέους μας ακόμα και σήμερα, στην εποχή της τεράστιας κρίσης.

Εάν ακόμα και σήμερα δεν καταφέρουμε να πείσουμε τη νέα γενιά αλλά και την κοινωνία γενικότερα για τη μαγεία της θάλασσας αλλά και για τις δυνατότητες που προσφέρει, επαναλαμβάνω όχι ως λύση ανάγκης αλλά ως λύση υπέρβασης, πως μπορούμε να συνεχίζουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας αεινάυτες;».

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα