Μέτρα για εξοικονόμηση του κόστους των καυσίμων για τη ναυτιλία

Εξοικονόμηση έως 10% στο κόστος των καυσίμων που χρειάζονται για την κίνηση των πλοίων τους μπορούν να αποκομίσουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, εφόσον εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων, υπό το πλαίσιο μιας σφαιρικής προσέγγισης του ζητήματος, δηλαδή από το στάδιο του σχεδιασμού για την προμήθεια των καυσίμων μέχρι τον ανεφοδιασμό του πλοίου και την παρακολούθηση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του ίδιου του καυσίμου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Boston Consulting Group, όπου αναλύονται οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και τις οποίες πολλοί πλοιοκτήτες δεν εκμεταλλεύονται. Εφόσον γινόταν κάτι τέτοιο, θα προέκυπτε εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε εταιρεία, δεδομένου ότι το κόστος των καυσίμων βαίνει ολοένα και αυξανόμενο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια ένδειξη για αποκλιμάκωση, το αντίθετο μάλιστα.

Επιπλέον, το κόστος των καυσίμων αυξάνεται και λόγω των μέτρων που έχουν ήδη τεθεί ή πρόκειται σύντομα να τεθούν σε ισχύ, αρχής γενομένης από τη δημιουργία όλο και περισσότερων περιοχών ανά τον κόσμο, όπου τα πλοία επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τα ακριβότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Η εξοικονόμηση του σχετικού κόστους εκ των πραγμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς τους επιτρέπει την αύξηση του περιθωρίου κέρδους, ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο χαμηλών ναύλων.

Σύμφωνα με την κ. Camille Egloff-Γκίκα, εκ των υπευθύνων της μελέτης, «η παροχή κατάλληλων εργαλείων για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και η ενδελεχής παρακολούθηση του πίνακα απόδοσης καυσίμων είναι δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά».

Για παράδειγμα, η συγκέντρωση σε ένα τμήμα όλων των τομέων μιας ναυτιλιακής εταιρείας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν το κόστος των καυσίμων, αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Μία ακόμα κίνηση, στην οποία ήδη προχωρούν όλο και περισσότερες εταιρείες, αφορά την επένδυση σε νέα πλοία και νέες τεχνολογίες, που υπόσχονται σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα