Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Aνακοίνωση του σωματίου εργαζομένων

Σε ανακοίνωση προέβει το σωματείο εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την ειρηνική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και ώρα 10 πμ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/9/2013

Συναδέλφισσες, -οι,

Μετά από 18 μήνες, όπου ουσιαστικά το ναυπηγείο είναι παρατημένο από ιδιοκτησία και κυβέρνηση, ακόμα οι δύο πλευρές συζητάνε χωρίς καμία πρόοδο. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι. Η εταιρεία αυτούς τους μήνες είναι εξαφανισμένη. Πήρε το ναυπηγείο, όπου είχε μεν προβλήματα, ήταν όμως σε μια αρκετά καλή κατάσταση. Τώρα τι παρουσιάζει; Απαξιωμένη την εταιρεία, συντρίμμια και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους. Υποσχέθηκε ζωντάνια και ανάπτυξη της εταιρείας και αντί γι αυτό έφυγαν και άφησαν πίσω τους ρημαδιό, κλείνοντας ουσιαστικά μια εταιρία που τώρα στους δύσκολους δημοσιονομικούς καιρούς θα μπορούσε να είναι φάρος, οδηγός και οικονομικός ιστός ανάπτυξης της χώρας.

Κάποιοι έστησαν ένα πάρτυ γύρω από το ναυπηγείο και τα εξοπλιστικά. Ποιοι πληρώνουν όμως το μάρμαρο; Οι εργαζόμενοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτά που έγιναν. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ!

Η κυβέρνηση όλο αυτόν τον καιρό περί άλλων τυρβάζει. Μιλάει για ανάπτυξη και αντί για αυτό κάνει ότι είναι δυνατόν για να κλείσουν παραγωγικές μονάδες, ανεβάζοντας έτσι την ανεργία σε πρωτόγνωρα μεγέθη.

Για τα υποβρύχια, που θέλουν ένα μικρό ποσό σε σχέση μ’ αυτά που έχουν δοθεί και σήμερα σκουριάζουν μαζί με τις εγκαταστάσεις, ποιος ενδιαφέρεται;

Για το ότι έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός 2,3 δις ευρώ για να έχει αμυντική θωράκιση που μόνο τα υποβρύχια μπορούν να προσφέρουν, ποιος νοιάζεται;

Αν δεν είναι αυτό σκάνδαλο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.

Αλλάζουν οι υπουργοί, υπόσχονται και μετά οι υποσχέσεις πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν θέλουν λέει να πάρουν τις ευθύνες! Μα γιατί είναι εκεί; Προφανώς όχι για τις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως έκανε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά και οι άλλοι! Ψηφίζονται από τον ελληνικό λαό για να δίνουν λύσεις και να παίρνουν ευθύνες. Όχι μόνο για τις θέσεις και τις καρέκλες. Μπαίνει ο συντονιστής, αρχίζουν από την αρχή, ότι έκανε ο προηγούμενος βρωμάει στον επόμενο και πάλι απ’ την αρχή. Για λύση ούτε κουβέντα! Ο καιρός μόνο να περνάει! Η οδύσσεια όμως των εργαζομένων συνεχίζεται. Πρέπει να πληρώσουν χαράτσια, φόρους, δάνεια και να ζήσουν! Πώς;;; Πώς φτιάξατε κύριοι μια ρημαγμένη κοινωνία χωρίς αρχή, μέση και τέλος;;; ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Κύριοι της εταιρείας και της κυβέρνησης,

Σταματήστε τα παιχνιδάκια και κάντε το βήμα της χρυσής τομής! Πάντα όταν θέλουμε, βρίσκονται λύσεις! Δώστε επιτέλους τέλος στο μαρτύριο! Δεν πάει άλλο!!!

Δουλειές, κύριοι, υπάρχουν. Εμείς δεν μπορούμε να τις πάρουμε διότι με τις πολιτικές σας μας πήρε ο διάολος! Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε τα ναυπηγεία στη Γερμανία γεμάτα, στην Ισπανία επίσης, στη Γαλλία ομοίως και πάει λέγοντάς. Εδώ βέβαια κάποιοι φρόντισαν και γι αυτό το κατόρθωμά τους, τους παρασημοφορήσαμε κιόλας. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,άκουσον άκουσον, δεν πρέπει να έχουν επισκευές, ούτε νέες κατασκευές και το τραγελαφικό, αν και με νόμο χαρακτηρίστηκε το ναυπηγείο στρατιωτικό, δε μπορεί όμως να πάρει στρατιωτικές εργασίες ξένων κρατών. Ένα σχέδιο καλοσχεδιασμένο, καλοοργανωμένο που εκπληρώνεται πλήρως. Ποιοι ωφελήθηκαν από αυτή την κατάσταση; Μα οι Ευρωπαίοι “φίλοι” μας, που αναφέραμε πιο πάνω, που θέλουν να μας σώσουν κιόλας!

Αλήθεια κ. Χατζηδάκη τι έγινε αυτή η περιβόητη απόφαση άρσης της απαγόρευσης της ΕΕ που την είχες εδώ και 6 μήνες στο τσεπάκι; Ποιος σου έραψε την τσέπη και δεν έχουμε ακόμα απάντηση;
Μάθαμε πρόσφατα ότι ο εξαφανισμένος ιδιοκτήτης μας έκλεισε δουλειά εκατομμυρίων που όμως οδεύει προς τα γαλλικά ναυπηγεία. Δικαιολογημένα βέβαια θα πουν κάποιοι διότι η Ελλάδα απαγορεύεται να πάρει εμπορική δουλειά για τα ναυπηγεία της ελέω απόφασης της ΕΕ.
Αν είχαμε την απόφαση κ. Χατζηδάκη δε θα ερχόταν εδώ αυτή η δουλειά; Άλλα δεν είναι η μοναδική που χάσαμε! Πριν λίγο καιρό χάσαμε κι άλλες και σίγουρα θα χάσουμε και στο μέλλον με τους φωστήρες που μας κυβερνούν. Εμείς θα κοιτάζουμε και θα περιμένουμε ένα θαύμα με αυτούς τους πολιτικούς και με αυτές τις λογικές; Αν δεν είναι αυτό έγκλημα κατά του εργαζόμενου ελληνικού λαού, τότε τι είναι;

Κύριε Σαμαρά,

Σκύψτε στο πρόβλημα και δώστε λύση! Δεν πάει άλλο! Χωρίς παραγωγική βάση, χωρίς στοιχειώδη βιομηχανία, με κλειστές τις παραγωγικές μονάδες, η ανάπτυξη, που σωστά ευαγγελίζεστε δε θα έρθει ΠΟΤΕ! Κάντε τη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη και δώστε λύση “ή ταν ή επί τας”!
Δώστε τέλος στην αρρωστημένη αυτή κατάσταση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει ναυπηγεία, τα οποία μπορεί και πρέπει να επισκευάζουν και να κατασκευάζουν. Το εργατοτεχνικό προσωπικό είναι έμπειρο και με τεράστια τεχνογνωσία που μπορεί να δώσει προοπτική και πιθανόν οικονομική ανάσα στην ταλαιπωρημένη χώρα μας. Το κυριότερο αυτή η τεχνογνωσία είναι πλούτος, που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα να ακούσετε και να υλοποιήσετε τη μοναδική, εφικτή πρόταση όλων των φορέων και να γίνει επιτέλους πραγματικότητα ο ενιαίος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας (Ε.ΦΟ.ΝΑ.ΒΙ.)με την συμμετοχή του Δημοσίου.
Προϋπόθεση όμως είναι ο φορέας να μπορεί να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα όπου θα δυναμώνουν την εταιρεία, τη χώρα και τους πολίτες της.

Συναδέλφισσες, -οι,

Είμαστε ακόμα ζωντανοί και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους! Έχουμε δίκιο και το διεκδικούμε! Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην εργασία. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η πρώτη δικαίωση του αγώνα μας όσο κι αν πίκρανε κάποιους μίζερους που ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα, τους ρωτάμε όμως να μας δείξουν αυτοί τα αποτελέσματα των δικών τους πρακτικών. Μήπως πρέπει να ψαχτούν βαθιά μέσα τους, στο κόμμα τους; Μήπως εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές δικαιώνοντας τους κρατούντες και βαφτίζουν το κρέας ψάρι και όλα καλά. Εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας σε τέτοιες κακόπιστες κριτικές. Αγωνιζόμαστε για λύση όχι για επαναστατικές, επικοινωνιακές και θεατρινίστικες λογικές κι έτσι θα συνεχίσουμε.
Ζητάμε από τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο. Να συμμετέχουν στον κοινό αγώνα και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε. Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία μεταξύ μας είναι δύσκολη, πρέπει όμως να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ να δώσουμε τις τελευταίες μάχες.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΥΣΗ.

Η ναυπηγική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να γίνει κυψέλη ανάπτυξης, προοπτικής και απασχόλησης.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την Τρίτη και ώρα 10 πμ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά και να απαιτήσουμε ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ.

Η προγραμματισμένοι δική των 73 συναδέλφων στον Άρειο πάγο που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου θα αναβληθεί λόγω τις απεργίας των δικαστικών.”

Για το Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.               ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

Διαβάστε ακόμα