Θ.Βενιάμης: Η ναυτιλία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας

Του
Μηνά Τσαμόπουλου

Την ελπίδα του ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχεία με την ελληνική ναυτιλία να παίζει καθοριστικό ρόλο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΕΕ τόπου βραβεύτηκαν οι ναυτικοί που τερμάτισαν το 2009 την σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία, ενώ απονεμήθηκαν υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

«Η χώρα μας διανύει την κρισιμότερη περίοδο στη νεότερη ιστορία της και ελπίζω πράγματι να ξεκινήσει σύντομα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μπούμε πάλι σε τροχιά προόδου. Όλοι εμείς που υπηρετούμε τη ναυτιλία από διάφορες θέσεις γνωρίζοντας τη δυναμική της και τη στρατηγική σημασία της για την ελληνική οικονομία, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας» τόνισε ο Θ.Βενιάμης ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκδήλωση τονίζοντας τον ρόλο του Έλληνα ναυτικού στην εδραίωση της ελληνικής ναυτιλίας στην κορυφή του κόσμου:

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί θεσμό για την Ένωσή μας και τα μέλη της, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τιμήσουμε άξιους ναυτικούς που υπηρέτησαν με επαγγελματισμό αλλά και αγάπη τη ναυτιλία μας.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι η κινητήρια δύναμη της ομαλής και παραγωγικής λειτουργίας των πλοίων μας. Επιπλέον, οι άξιοι ναυτικοί μας, κατέχοντας την μακρόχρονη ελληνική ναυτική τεχνογνωσία, αποτελούν εγγύηση για την μεταλαμπάδευση, όχι μόνο της πείρας τους στις νέες γενιές ναυτικών, αλλά και της αγάπης τους για τη θάλασσα και ελπίζω, ειδικότερα, για τη ναυτιλία των Ελλήνων, την πρώτη εμπορική ναυτιλία του κόσμου.

Τα βραβεία που θα δώσουμε σήμερα στους άξιους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτικής οικογένειας, αν και συμβολικής αξίας, αποτελούν ένδειξη της εκτίμησης της ναυτιλιακής οικογένειας προς αυτούς» και προσέθεσε:

«Όμως, παράλληλα, στη σημερινή τελετή θα χορηγηθούν 3 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η πράξη αυτή αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών τους για απόκτηση περισσότερων εξειδικευμένων γνώσεων που, πέραν της προσωπικής τους πνευματικής προόδου, θα τους είναι απαραίτητες στις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στον σύγχρονο επαγγελματικό στίβο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Αρχηγός Λ.Σ, ο Υπαρχηγός Λ.Σ, καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.

Τα βραβεία στους ναυτικούς από 3.000 ευρώ το καθένα που απένειμε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Θ. Βενιάμης, έλαβαν από την κατηγορία αξιωματικών, ο Πλοίαρχος Γ΄ τάξεως κ. Ηλίας Βορριάς και από την κατηγορία πληρωμάτων ο ναύτης κ. Παναγιώτης Τζανάκης.

Ο κ. Ηλίας Βορριάς έχει γεννηθεί στη Χίο το 1951 και τερμάτισε την σταδιοδρομία του με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 28 έτη, 1 μήνα και 4 ημέρες εκ των οποίων τα 27 έτη και 24 μέρες σε ποντοπόρα πλοία , κυρίως της εταιρείας «GRANICOS».

Ο κ. Παναγιώτης Τζανάκης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1948 και συνταξιοδοτήθηκε το 2009 έχοντας συνολική θαλάσσια υπηρεσία 33 έτη, 9 μήνες και 29 μέρες εκ των οποίων 30 έτη, 6 μήνες και 22 μέρες σε ποντοπόρα πλοία κυρίως των Ομίλων Αγγελικούση, Νιάρχου και Ωνάση.

Οι υποτροφίες για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος απενεμήθησαν ως εξής:

Την υποτροφία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στη μνήμη του Προέδρου της Αντώνη Χανδρή από 10.000 δολάρια έλαβε ο κος Σπυρίδων Δρακόπουλος, παιδί ναυτικού που απoφοίτησε από την Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό καλώς και έχει ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυπηγική στο Newcastle University.

Την υποτροφία της εταιρείας CARRAS (HELLAS) S.A από 15.000 δολάρια έλαβε ο κύριος Ανδρέας Τσάκαλος. Ο Ανδρέας Τσάκαλος έλαβε πτυχίο Ανθυποπλοιάρχου με βαθμό λίαν καλώς και έχει γίνει δεκτός για μεταπτυχιακό στο Marine Policy στο Cardiff University. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

Την υποτροφία του Lloyd’s Register Foundation από 10.000 λίρες Αγγλίας, έλαβε ο κ. Γεώργιος Λαμπρόπουλος. Ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος είναι τελοιόφοιτος στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει γίνει δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Newcastle University για Marine Engineering.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα