Στήριξη συμφωνίας με την Cosco

Τη διάθεση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να στηριχθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΟΛΠ+1,41% και Cosco για τη νέα επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ, περίπου, με παράλληλη αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 2008 συν 2% ετησίως εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι στηρίζεται αυτή η συμφωνία και από το ΤΑΙΠΕΔ και από τον ΟΛΠ και ότι υπάρχει διάθεση να προχωρήσει η συμφωνία.

Ολες οι πλευρές προετοιμάζονται πυρετωδώς να στείλουν τις απαντήσεις στις 23 ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού.

Οπως τόνισαν πηγές του υπουργείου στη «Ν», οι δύο πλευρές δεν θα αναμείνουν την επίσημη απάντηση της Κομισιόν, η οποία συνήθως θέλει περισσότερο από ένα χρόνο για να αποσταλεί, για να προχωρήσουν στις διαδικασίες επικύρωσης. Οπως μάλιστα τόνισαν χαρακτηριστικά, οι διαθέσεις, ειδικά αν είναι αρνητικές, φαίνονται από τη πρώτη στιγμή.

Οσον αφορά την αργοπορία που έχει σημειωθεί, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι κινείται με πιο αργά βήματα λόγω των ερωτήσεων που έχει καταθέσει η Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων, στα ερωτήματα τίθεται το ζήτημα πιθανής κρατικής επιδότησης. Για να δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων ζητά να μάθει τις λεπτομέρειες των υπολογισμών που έχουν γίνει και ρωτά και αν σε αυτούς έχουν συνυπολογιστεί τα επιπλέον έσοδα και κέρδη της εταιρείας (Cosco – ΣΕΠ) από τη λειτουργία του νέου προβλήτα.

Ενα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν ήταν γνωστό εξαρχής το ζήτημα της πιθανής κατάργησης ή αναστολής του εγγυημένου ανταλλάγματος και αν βάσει αυτού θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα του διαγωνισμού.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στη κινεζική πρεσβεία, επιβεβαιώθηκε η διάθεση όλων των μερών να προχωρήσουν με ταχύτητα και προσέθεσε ότι έχει ανατεθεί στους δικηγόρους να ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια των ερωτημάτων και των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Η πώληση μετοχών με παράλληλη εξασφάλιση εγγυήσεων, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, είναι η μόνη δόκιμη επιλογή για την αξιοποίηση των μεγάλων λιμανιών από την κυβέρνηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπορικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής της Cosco, Τάσος Βαμβακίδης.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Cosco να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση της εταιρείας, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα περιμένει τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης για το μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών.

Ο εμπορικός διευθυντής τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί πύλη εισόδου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Αφρική, καθώς έχουν ολοκληρωθεί υποδομές αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που του επιτρέπει να παίξει αυτόν το ρόλο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο διευκολύνει και απλουστεύει τη διαδικασία των συνδυασμένων μεταφορών, με όποιο μέσο και αν επιλέξει μια εταιρεία διεθνώς να διακινήσει τα φορτία της.

Ο κ. Βαμβακίδης υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα καινοτόμες διαδικασίες σχετικά με το ΦΠΑ για τις μεγάλες πολυεθνικές, που θα θελήσουν να βάλουν τον Πειραιά στα logistics της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, έναντι των χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο σταθμό της Cosco διακινήθηκαν συνολικά 535.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUs) έναντι 504.000 (TEUs) το 2012, όποτε διακινήθηκαν συνολικά 2,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs), έναντι 1.188.148 TEUs το 2011. Η δυνατότητα του σταθμού της Cosco, 7.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι για 2,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Η εταιρεία έχει στόχο να φτάσει σε μεγαλύτερα νούμερα τους επόμενους μήνες και αυτή τη στιγμή σχεδιάζει επιπλέον αναβάθμιση των δυνατοτήτων της στη διαχείριση φορτίων με την ολοκλήρωση της προβλήτας 3 που αυτή τη στιγμή έχει γίνει η μισή, αποκάλυψε.

Επιπλέον αναμένεται, όπως ανακοίνωσε, και η αναβάθμιση της προβλήτας 2 με καινούργια μηχανήματα.

Υπενθυμίζεται ότι Cosco το 2008 κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3 του ΟΛΠ, και υλοποίησε αυτή τη σύμβαση προχωρώντας σε συμβατικά ποσά επενδύσεων.

Στις αρχές του 2010 άρχισε να λειτουργεί ο τερματικός σταθμός (terminal) και σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών εταιρειών, λόγω της πλεονεκτικής θέσης της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα