Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ- Cosco για την προβλήτα ΙΙΙ

Tου
Μηνά Τσαμόπουλου

Υπεγράφη σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γ. Ανωμερίτη και του Δ/ντος Συμβούλου της ΣΕΠ Α.Ε. captain Fu Cheng Qiu, ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου της Cosco captain Wei Jiafou και του ΤΑΙΠΕΔ το Μνημόνιο Συνεργασίας που προβλέπει εντός μηνός φιλικό διακανονισμό στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης (Ν. 3755/09) για την κατασκευή και διαχείριση του Δυτικού Τμήματος της Προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ.

Μετά τη συνάντηση ο κάπτεν Γουέι τόνισε: «Βλέπουμε με πολύ θετικό μάτι τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Τρεις κυβερνήσεις από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει με θερμό τρόπο τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της Cosco. Εχουμε σκοπό η συνεργασία μας να είναι μακράς πνοής. Μας ενδιαφέρει ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Για την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ του ανατολικού τμήματος είμαστε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ψήφοι εμπιστοσύνης στον νέο υπουργό.
Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο αγώνα που δίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δήλωσε: «Όπως τόνισε χθες και ο πρωθυπουργός σήμερα κάνουμε την αρχή για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας με την Cosco ένα βήμα παραπάνω. Πιστεύουμε στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ύστερα από την προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικού ενδιαφέροντος. Αυτό άλλωστε απαιτεί η κοινωνία, αυτό άλλωστε οφείλουμε να πράξουμε σεβόμενοι τα οράματα της νέας γενιάς. ».

Ο τελικός διακανονισμός τελεί υπό την αίρεση των συλλογικών οργάνων των δύο εταιρειών (Διοικητικό Συμβούλιο, Γενική Συνέλευση), της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Ευρωπαϊκών Οργάνων και της Βουλής των Ελλήνων.

Το έργο αφορά:

(α) την κατασκευή του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει, αφού στο χώρο αυτό υπάρχει θάλασσα

(β) τον προβλήτα πετρελαιοειδών, που θα κατασκευασθεί για λογαριασμό του ΟΛΠ, ο οποίος θα έχει και τη διαχείριση του και

(γ) λιμένες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για λογαριασμό του Δήμου Περάματος (Αρμός και Μαρίνα «Ε»).

Το συνολικό οικονομικό πακέτο για το έργο αυτό θα συνεξετασθεί από την Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού και τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών.
Η ΟΛΠ Α.Ε εκτιμά ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τον Οργανισμό, ενώ οι αποφάσεις αυτές ενισχύουν τις απόψεις του για ιδιωτικοποίηση μέσω παραχωρήσεων.»

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα