Διασώθηκαν τρεις από τους πέντε ναυτικούς ακυβέρνητου γιοτ στη Νέα Ζηλανδία

southern_lily_rescues_platino
Ένα με σημαία Σιγκαπούρης containership διέσωσε τρία άτομα από το ακυβέρνητο γιοτ τους, αρκετές εκατοντάδες μίλια ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, μετά από ένα ατύχημα που φαίνεται να σκότωσε δύο άλλα άτομα επί του σκάφους.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσαν ότι δύο άνδρες και μια γυναίκα που επέβαιναν στο γιοτ Platino διασώθηκαν την Τρίτη, περίπου 340 μίλια βόρεια της Νέας Ζηλανδίας από το πλήρωμα του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Southern Lily.

Το πλήρωμα του Platino ειδοποίησε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Νέας Ζηλανδίας (RCCNZ) στις 11:20 τη Δευτέρα 13 Ιούνη αναφέροντας ότι ένας άνδρας είχε σκοτωθεί και ενός άλλος άνδρας, ηλικίας 63 ετών, έπεσε στη θάλασσα όταν το μήκους 20 μέτρων σκάφος έχασε τα ξάρτια του λόγω των ανέμων που έπλεαν σε ταχύτητα μέχρι και 75 χλμ/ώρα (40 κόμβοι).

Γύρω στις 24:30, ένα αεροσκάφος Orion P3 της Πολεμική Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας εντόπισε το σκάφος και άρχισε να ψάχνει για τον αγνοούμενο καθώς εμπορικά πλοία στην περιοχή είχαν αλλάξει την πορεία τους για να βοηθήσουν το πλήρωμα του γιοτ.

platino_akivernito
Εν μία νυκτί η κατάσταση του γιοτ επιδεινώθηκε, καθώς έχασε το σύστημα διεύθυνσης και άρχισε να παίρνει νερό

Μετά την άφιξή του στο σημείο την Τρίτη, το containership Southern Lily κατάφερε να πετάξει ένα σχοινί στο γιοτ και να μεταφέρει τους τρεις επιζώντες επί του πλοίου, γύρω στις 15:00, καθώς η αναζήτηση για τον αγνοούμενο άντρα συνεχιζόταν.

Το πτώμα του άλλου θύματος παρέμεινε στο εγκαταλελειμμένο γιοτ, διότι δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί με ασφάλεια με τα κύματα να ξεπερνούν τα τρία μέτρα. Πριν εγκαταλείψει το γιοτ, το πλήρωμα ενεργοποίησε έναν EPIRB (Θεσιδεικτικό Φάρο Έκτακτης Ανάγκης) πάνω στο γιοτ για να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης του.

Η αναζήτηση στην οποία συμμετείχε το αεροσκάφος P3 Orion σταμάτησε την Τετάρτη, αφού δεν υπήρξε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Το θύμα φέρεται να ήταν σχετικά ελαφρά ντυμένο και δεν φορούσε σωσίβιο.

Ο συντονιστής της αποστολής έρευνας και διάσωσης της RCCNZ John Dickson επαίνεσε τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του Southern Lily για την δύσκολη επιχείρηση που επιτέλεσε.

“Δεν ήταν εύκολο να πάρουν τα τρία μέλη του πληρώματος από το γιοτ στον πολύ μεγαλύτερο πλοίο υπό αυτές τις συνθήκες θαλασσοταραχής – έχουν κάνει μια τρομερή δουλειά”, σχολίασε. “Είμαστε προφανώς απογοητευμένοι που δεν ήταν ασφαλές να μεταφέρουμε το σώμα του νεκρού μέλος του πληρώματος, αλλά η ασφάλεια πρέπει να προηγείται. Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη θέση του σκάφους”.

Μετά τη διάσωση το Southern Lily συνέχισε το ταξίδι του προς το Όκλαντ, όπου επρόκειτο να φτάσει κάποια στιγμή την Τετάρτη.

Το RCCNZ εξέδωσε ανακοίνωση για τα πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή να είναι στην επιφυλακή για τον αγνοούμενο.

Ο John Dickson ανέφερε ότι αν και έλαβαν όλα τα δυνατά μέτρα για να βρουν τον αγνοούμενο, δυστυχώς δεν βρήκαν κανένα ίχνος του. “Οι συμβουλές των εμπειρογνωμόνων υποδεικνύουν ότι ο μέγιστος χρόνο επιβίωσης για ένα άτομο στην θάλασσα σε αυτήν την περιοχή έχει ξεπεραστεί. Ως εκ τούτου, έχουμε πάρει την απόφαση να αναστείλουμε την αναζήτηση”, δήλωσε ο Ramon Davis για την απόφασή του να αναστείλει την αναζήτηση.

“Αυτό είναι προφανώς μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικογένεια και οι σκέψεις μας είναι μαζί τους”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα