Διεθνής διασυρμός για το «Πηνελόπη Α» και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

phnelopi-a_diethnis_diasirmos_

Αφιέρωμα στους εργαζόμενους του πλοίου «Πηνελόπη» οι οποίοι κάνουν επίσχεση εργασίας λόγω του ότι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες κάνει το BBC, με έναν από τους ναυτικούς να λέει στο αγγλικό δίκτυο: «Νιώθω σαν να περιμένω να πεθάνω εδώ».

«Περίπου 20 ναυτικοί έχουν καταλάβει το πλοίο και ζουν εκεί, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους μαζικά εάν εγκαταλείψουν το πλοίο. Και γι αυτό παραμένουν σε έναν ερειπωμένο χώρο χωρίς ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό, με τις κουζίνες σκοτεινές και κλειστές και τα καθίσματα των επιβατών άδεια. Σε έναν διάδρομο μια πινακίδα γράφει περήφανα: ”Οι τέλειες διακοπές σας ξεκινούν από εδώ”. Η ειρωνεία δεν έχει χαθεί στους απελπισμένους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια, μερικοί από τους απλήρωτους ναυτικούς μιλούν στο BBC και τον Mark Lowen για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν: «”Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη”, λέει ο Αντώνης Γιακουμάτος ο πρώτος αξιωματικός. ”Μένουμε σε ένα πλοίο- φάντασμα. Νιώθω θλίψη και οργή γιατί δεν έχω τα χρήματα να πάω να δω την γυναίκα και τα παιδιά μου”», ενώ όσον αφορά την ατμόσφαιρα του πλοίου όσο αυτό λειτουργούσε απαντά: «Ηταν πολύ καλά. Εβλεπα τα χαμόγελα των επιβατών και ήξερα ότι κάνω καλά την δουλειά μου. Τώρα είναι άδεια. Νιώθω σαν να περιμένω να πεθάνω εδώ».

«Οι εργαζόμενοι του Πηνελόπη, είναι μερικοί από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα όπου είναι απλήρωτοι. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε πως η μία στις δύο εταιρείες δεν πληρώνει στην ώρα τους τους εργαζόμενους. Στο επίκεντρο ωστόσο της οικονομικής κρίσης, έχει βρεθεί ο δημόσιος τομέας και οι περικοπές σε αυτόν, αλλά αυτή η υπόθεση είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος- ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες σέρνονται λόγω της πτώσης στην κατανάλωση».

Eισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με την παραμονή στο λιμάνι της Ραφήνας του πλοίου «Πηνελόπη Α», του οποίου την απομάκρυνση έχει ζητήσει το Λιμεναρχείο Ραφήνας για λόγους ασφάλειας του πληρώματος αλλά και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου, ανέθεσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, ώστε, αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), στην οποία αναφέρεται ότι από τις 11 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας έχει ζητήσει με εξώδικο προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, το οποίο κοινοποίησε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, τη μεταφορά του πλοίου σε αγκυροβόλιο, ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος που προκύπτει από την παραμονή του «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι, τόσο για την ασφάλεια του πληρώματος όσο και για ενδεχόμενο πρόκλησης ναυαγίου ή ναυτικού ατυχήματος αλλά και περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ επισημαίνεται ότι την περασμένη Κυριακή, αλλά και την Δευτέρα, λόγω των ανέμων έσπασαν κάβοι του εγκαταλελειμμένου πλοίου, ενώ καταλογίζονται ευθύνες τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. Τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει στο Λιμεναρχείο τα οφειλόμενα χρήματα, από λιμενικά τέλη, τέλη περισυλλογής απορριμμάτων κ.α. που φθάνουν περίπου τις 122.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 56 ναυτικοί του «Πηνελόπη Α» παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως δέκα μήνες και μένουν σε αυτό χωρίς νερό και ρεύμα.

Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδοθούν οι αποδοχές τριών μηνών από το ΝΑΤ στους 56 ναυτικούς του πλοίου «Πηνελόπη Α», οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς προστασίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα για την καταβολή μισθών και τροφοδοσία.

Ωστόσο, το Βήμα αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδοθούν οι αποδοχές τριών μηνών από το ΝΑΤ στους 56 ναυτικούς του πλοίου «Πηνελόπη Α», οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς προστασίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα για την καταβολή μισθών και τροφοδοσία.

Παράλληλα, το BBC κάνει ρεπορτάζ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, με έναν από τους εργαζόμενους τον Κώστα Χατζόπουλο να υποστηρίζει πως εδώ και έναν χρόνο ζει με δάνεια και φιλοδωρήματα.

Κλείνοντας, το αγγλικό δίκτυο τονίζει ότι «αυτό είναι μια ιστορία που δεν περιμένεις να ακούσεις σε μια χώρα της ΕΕ το 2013. Αλλά από την άλλη, στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν πολλά που σε σοκάρουν».

 

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα