Το Αυστραλιανό Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε αμέλεια σε κρουαζιέρα της Carnival που οδήγησε στο ξέσπασμα του COVID-19!

Δικαστήριο στην Αυστραλία αποφάσισε την καταδίκη της Carnival Cruises σε μια ομαδική αγωγή. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία κρουαζιέρας έδειξε αμέλεια όσον αφορά τον χειρισμό των επιβατών και είχε παραποιήσει τους κινδύνους που συνδέονται με την κρουαζιέρα. Σημειωτέον, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχή ομαδική αγωγή εναντίον ενός φορέα κρουαζιέρας.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στα γεγονότα που συνέβησαν στο κρουαζιερόπλοιο RUBY PRINCESS τον Μάρτιο του 2020, και τα οποία μετατράπηκαν στη μεγαλύτερη επιδημία του COVID-19 στην Αυστραλία. Το κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει για μια κρουαζιέρα διάρκειας 13 ημερών από την Αυστραλία. Ξεκίνησε όταν η πανδημία COVID-19 είχε ανησυχήσει ήδη την παγκόσμια κοινότητα και λίγο αργότερα, η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας ανέστειλε τις κρουαζιέρες.

Αν και το ταξίδι του RUBY PRINCESS διακόπηκε πολύ σύντομα, περισσότεροι από 660 από τους συνολικά 2.671 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Συνολικά, 900 επιβάτες προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και, τραγικά, 28 επιβάτες υπέκυψαν από τον κωρονοιό και έχασαν την ζωή τους. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η εταιρεία κρουαζιέρας είχε διαπράξει σοβαρά λάθη στη διαχείριση των επιβατών και στην αποβίβασή τους, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός.

Ο κύριος ενάγων σε αυτήν την ομαδική αγωγή είναι η Σούζαν Καρπίκ, μια γυναίκα που προσβλήθηκε από τον ιό. Ο σύζυγός της, Henry Karpik, χρειάστηκε να τεθεί σε κώμα για τέσσερις εβδομάδες και υποβλήθηκε σε εκτεταμένη θεραπεία ανάρρωσης. Η Σούζαν Κάρπικ ζήτησε αποζημίωση ύψους 350.000 δολαρίων Αυστραλίας (226.000 δολάρια ΗΠΑ) για την αγωνία και την απογοήτευση που βίωσε.

Ο δικαστής Angus Stewart έκρινε ότι η Carnival Australia, ως διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου, και η Princess Cruises, ως πλοιοκτήτρια του πλοίου, έδειξαν αμέλεια που επέτρεψαν να εκτελεστεί η κρουαζιέρα του RUBY PRINCESS. Ο δικαστής τόνισε ότι δεδομένων των προηγούμενων εμπειριών της Carnival με τα κρουαζιερόπλοιά της, όπως η καραντίνα που τέθηκε το Diamond Princess στην Ιαπωνία και το Grand Princess που έλαβε ειδική μεταχείριση στις ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων ανάμεσα στους επιβάτες, η Carnival θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει με καλύτερη κρίση το περιστατικό και να ακυρώσει την κρουαζιέρα RUBY PRINCESS .

Η απόφαση έκρινε επίσης την Carnival Australia ένοχη για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την κρουαζιέρα, υπονοώντας ότι ήταν αρκετά ασφαλής.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η αποζημίωση για τους ενάγοντες θα καθοριστεί κατά περίπτωση. Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειονότητα των αξιώσεων της κύριας ενάγουσας απορρίφθηκαν, με τον δικαστή να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή των 4.400$ (2.800$ ΗΠΑ) συν τόκους θα κάλυπτε επαρκώς τις αξιώσεις και τα ιατρικά της έξοδα. Δεν της επιβλήθηκαν πρόσθετες αποζημιώσεις. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι δήλωσαν ότι τα άτομα που, όπως ο σύζυγος της Susan Karpik, υπέστησαν σημαντικές σωματικές βλάβες θα λάβουν αποζημίωση που θα υπερβαίνει την επιστροφή χρημάτων από την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα