Δήλωση του Γ.Γ του ΙΜΟ για την πυρκαγιά και την βύθιση του πλοίου κοντέινερ X-Press Pearl

Μετά το ατύχημα του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl, ο IMO παρακολουθεί στενά την συγκεκριμένη
υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πλοίο που μετέφερε 25 τόνους νιτρικού οξέος και μια τεράστια ποσότητα πλαστικών πρώτων υλών, πήρε φωτιά στο Κολόμπο και βυθίστηκε.

Ο Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του IMO δήλωσε:

«Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για όλους που επηρεάστηκαν από το περιστατικό που σχετικά με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-PRESS PEARL, το οποίο έπιασε φωτιά ενώ αγκυροβόλησε κοντά στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα τον Μάιο.
Εκτιμώ ολόψυχα τις προσπάθειες των αρχών της Σρι Λάνκα και της Ινδίας, για την επιτυχή διάσωση του πληρώματος, φέρνοντάς τους με ασφάλεια έξω στη στεριά. Ευχαριστώ επίσης τους διασώστες για τις προσπάθειές τους. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση καθώς εξελίσσεται, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για χημική ρύπανση, για τα συντρίμμια που ξεβράζονται στην στεριά με τη μορφή πλαστικών και το ενδεχόμενο ρύπανσης από πετρέλαιο. Συγχαίρω τις αρχές της Σρι Λάνκα και της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Αλιείας, της Αρχής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, που ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό στη θάλασσα και στην στεριά».

Συνομιλώντας, ο ΙΜΟ συνεργάζεται με τους εταίρους του στον ΟΗΕ (UNEP και OCHA) και με το πρόγραμμα συνεργασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Ασίας (SACEP), τον περιφερειακό οργανισμό για τη Νότια Ασία, όσον αφορά την πιθανή βοήθεια, ενώ βρίσκεται επίσης σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος (MEPA) της Σρι Λάνκας για οποιαδήποτε ειδική τεχνική βοήθεια που μπορεί να παρέχει ο ΙΜΟ.

Διαβάστε ακόμα