Δοκιμάζεται αντιπειρατικό λογισμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

piracy_ship_

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δοκιμάζει ένα νέο λογισμικό κατά της πειρατείας σε δύο ναυτιλιακά επιχειρησιακά κέντρα στην Κένυα και τις Σεϋχέλλες.

Το λογισμικό γνωστό ως Σύστημα Πειρατείας, Ναυτικής Επαγρύπνησης και Ρίσκων (Piracy, Maritime Awareness and Risks – PMAR) παρέχει μια ζωντανή εικόνα της δραστηριότητας της κυκλοφορίας των πλοίων, υποδεικνύοντας τις τρέχουσες θέσεις των πλοίων σε ψηφιακό χάρτη. Με ένα συνδυασμό δεδομένων από έναν αριθμό διαφορετικών αναφορών πλοίων και συστημάτων παρατήρησης της Γης, δημιουργεί μια ενιαία θαλάσσια εικόνα ολόκληρου του δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Αυτή η περιφερειακού επιπέδου απεικόνιση συμπληρώνει την παράκτια, μικρότερης κλίμακας, που χρησιμοποιείται από επιμέρους χώρες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας ή μετανάστευσης. Το εργαλείο επιτρέπει επιπλέον την παράγωγή χαρτών που δείχνουν γεγονότα παρελθοντικής πειρατικής δραστηριότητας ή ένα ιστορικό της πυκνότητας της κυκλοφορίας των πλοίων.

Το σύστημα PMAR είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς μελέτης που διεξάγεται από ερευνητές του JRC στον τομέα των τεχνολογιών που αποσκοπούν στη δημιουργία θαλάσσιας επαγρύπνησης των αρχών στις περιοχές που πλήττονται από την πειρατεία. Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από αίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρώτη της φάση είχε ως αποτέλεσμα τα κράτη που πλήττονται από την πειρατεία να ζητήσουν τη συνέχιση της.

Αυτή η ετήσιας διάρκειας δοκιμή θα βοηθήσει στη βελτίωση των ικανοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης σε αυτόν τον τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές καθώς και υπολογίζοντας τις ειδικές ανάγκες των ενδιαφερόμενων χωρών και εφ’ όσον υπάρξει η πλήρη συνεργασία τους.

Διαβάστε ακόμα