Δύο ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Δύο ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι πούλησαν χρήσιμα στρατιωτικά μυστικά σε Κινέζους αξιωματούχους έναντι μικρής αμοιβής, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Σε δύο ξεχωριστά κατηγορητήρια που αποσφραγίστηκαν την Πέμπτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε στον Jinchao (Patrick) Wei και στον Wenheng (Thomas) Zhao κατηγορίες για μεταφορά ευαίσθητων εγγράφων και πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού σε αξιωματικούς της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι δύο τους έδρασαν ανεξάρτητα, αλλά – σύμφωνα με τα κατηγορητήρια – και οι δύο είχαν σχέση με έναν Κινέζο αξιωματούχο και μετέφεραν στρατιωτικά μυστικά. Φέρεται ότι πούλησαν αυτές τις πληροφορίες και παραβίασαν τους όρκους υπηρεσίας τους έναντι ενός σχετικά μικρού χρηματικού ποσού.

Στο πρώτο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Jinchao (Patrick) Wei για αποστολή πληροφοριών σχετικά με το ελικοπτεροφόρο USS Essex στην κινεζική υπηρεσία πληροφοριών. Ο Wei είχε άδεια ασφαλείας και είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πρόωση και τα οπλικά συστήματα του πλοίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τον Φεβρουάριο του 2022 ο Wei άρχισε να συνεργάζεται με έναν Κινέζο αξιωματικό, ο οποίος ήθελε πληροφορίες για τα συστήματα του Essex, μαζί με ευαίσθητα χρονοδιαγράμματα για τις κινήσεις άλλων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη αξία εν καιρώ πολέμου. Ο Wei φέρεται να μετέφερε όλες αυτές τις πληροφορίες έναντι του ποσού των 5.000 $. Ο Wei έχει κατηγορηθεί για συνωμοσία.

Το δεύτερο κατηγορητήριο αφορά τον υπαξιωματικό Wenheng (Thomas) Zhao, ο οποίος βρισκόταν στη Ναυτική Βάση Ventura County στο Port Hueneme. Ο Zhao προσεγγίστηκε από έναν «ναυτιλιακό οικονομικό ερευνητή» από την Κίνα το 2021, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και αυτό το άτομο ζήτησε πληροφορίες για τα συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού και τις κινήσεις πλοίων για σκοπούς «έρευνας αγοράς». Ο ερευνητής ήταν στην πραγματικότητα ένας αξιωματικός της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε αντάλλαγμα για αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες ο Zhao αποζημιώθηκε με χρήματα που δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα $15.000. Εάν καταδικαστεί για δωροδοκία και συνωμοσία, ο Ζάο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ασχοληθεί με υποθέσεις δωροδοκίας στο παρελθόν. Οι αξιωματικοί που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν έχουν επίσης πουλήσει στρατιωτικά μυστικά σε χαμηλές τιμές.

Διαβάστε ακόμα