Εντοπίστηκε το “μαύρο κουτί” του El Faro

el_faro_vdr
Ο καταγραφέας δεδομένων ταξιδιού (VDR) του μοιραίου φορτηγού πλοίου El Faro βρέθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε βάθος 4.5000 μέτρων, περίπου 36 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά των νησιών Κρουκντ και Άκλινς, στις Μπαχάμες, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB ).

Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από ειδικούς από το NTSB, την Αμερικανική Ακτοφυλακή, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και την ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του El Faro, την Tote Services, εντόπισε το κατάρτι του El Faro, όπου το VDR είχε τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό υποθαλάσσιας αναζήτησης, περίπου στις 01:00 π.μ. τοπική ώρα.

Μετά από την εξέταση πολλών εικόνων που τους παρείχε ο εξοπλισμός υποθαλάσσιας αναζήτησης, η ομάδα προσδιόρισε τη θέση του VDR.

“Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά την πρώτη επιθεώρηση του ναυαγίου”, ανέφερε ο πρόεδρος του NTSB Christopher A. Hart.

Το επόμενο βήμα στην υπό εξέλιξη έρευνα είναι να καθοριστεί το πώς μπορεί να ανακτηθεί το VDR.

Το ερευνητικό σκάφος Atlantis θα παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως τις 30 Απριλίου, ενώ η ομάδα θα συνεχίζει τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση του βυθισμένου πλοίου και της περιοχής του ναυαγίου πριν επιστρέψει στο Woods Hole της Μασαχουσέτης, στις 5 Μαΐου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το USCG ανέφερε ότι θα προβεί σε δεύτερο γύρο δημόσιας ακρόασης διερεύνησης του ναυάγιου του El Faro.

Η δεύτερη ακρόαση θα επικεντρωθεί σε χειρισμούς επί του πλοίου, και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών φόρτωσης, πρόσδεσης και αποθήκευσης έναντι ταξιδιωτικού ατυχήματος, ενώ εξετάζει επίσης αν αναλύθηκε η σταθερότητα του πλοίου σε σχέση με τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα πάντα με το USCG.

Επιπλέον, η θα εξεταστεί η τακτική επιθεώρηση του El Faro θα εξεταστούν για να προσδιοριστούν τυχόν παραλείψεις που έπαιξαν το ρόλο τους στο να συμβεί το ατύχημα.

Η τρίτη συνεδρίαση θα εξετάσει πρόσθετα στοιχεία της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των μαρτύρων του πληρώματος, στελεχών της εταιρείας ΤΟΤΕ και το περιεχόμενο του VDR της El Faro εάν μπορέσει να ανακτηθεί και να αναλυθεί.

Το με αμερικάνικη σημαία φορτηγό πλοίο βυθίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2015, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Joaquin ενώ έπλεε από τη Φλώριδα στο Πουέρτο Ρίκο, παρασέρνοντας στο θάνατο και τα 33 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.

Όλες οι ειδήσεις για το ναυάγιο του El Faro εδώ

Διαβάστε ακόμα