Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έτοιμα για εξαγωγή από το Ιράν καθώς οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ συνεχίζονται

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να άρει όλες τις κυρώσεις σχετικά με το πετρέλαιο και την μεταφορά του κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την εκ νέου ενεργοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος την Τετάρτη.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την άρση όλων των κυρώσεων ασφάλειας, πετρελαίου και μεταφορών που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Η συμφωνία επίσης λέει ότι ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Ο Vaezi είπε ότι «Περίπου 1.040 κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή την εποχή του Τραμπ θα αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε επίσης να αρθούν ορισμένες κυρώσεις εναντίον ατόμων και μελών του στενού κύκλου του Ανώτατου Ηγέτη. ”

Το Ιράν δεσμεύτηκε το 2015 να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο, ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα και επέβαλε κυρώσεις, μετά τις οποίες, η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας ορισμένα πυρηνικά όρια.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη συμφωνία, αλλά τα εμπλεκόμενα μέρη λένε ότι διαφωνούν σχετικά με το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και πότε. Οι Δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η οριστικοποίηση της νέας πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την Κυριακή, λόγω των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, τις οποίες κέρδισε ο Ebrahim Raisi, ο οποίος είναι επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές την Δευτέρα, ο Raisi δήλωσε τη ότι οι προτεραιότητές του θα ήταν η βελτίωση των σχέσεων με τους περιφερειακούς γείτονες του Ιράν και η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ιράν μπορεί να είναι σε θέση να εξάγει γρήγορα εκατομμύρια βαρέλια αποθηκευμένου πετρελαίου εάν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι εργάζεται για τη μεταφορά πετρελαίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ενδεχόμενη επιστροφή του στις αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν ακόμη αντιδράσει τους ισχυρισμούς του Ιράν, οι οποίοι, εάν αποδειχθούν αληθινοί, θα μπορούσαν να ταράξουν την αγορά. Μια πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Αμερικής ανέφερε ότι τα αυστηρότερα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου το 2022 θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του πετρελαίου στα 100 $ ανά βαρέλι.

Διαβάστε ακόμα