Ένοχος κρίθηκε πλοίαρχος φορτηγού πλοίου με την κατηγορία της επικίνδυνης ναυσιπλοΐας

Ένοχος κρίθηκε πλοίαρχος φορτηγού πλοίου για «αλόγιστους και επικίνδυνους» ελιγμούς εν μέσω κακοκαιρίας.

Ο Κινέζος πλοίαρχος Yongyu Li παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για επικίνδυνη ναυσιπλοΐα, κάτι που ήταν και η αιτία για να γλιτώσει την φυλάκιση και να τιμωρηθεί μόνο με ένα πρόστιμο της τάξεως των 1,182 δολαρίων.

Η Maritime New Zealand άσκησε δίωξη στον Yongyu Li με την κατηγορία ότι παρέκκλινε από το αρχικό πλάνο ταξιδίου, όταν το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου των 30.000 dwt πλησίασε αρκετά την ακτή εν μέσω του κυκλώνα Gabrielle τον Φεβρουάριο.

Το πρακτορείο υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν εντελώς απερίσκεπτη και έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο το πλοίο, το πλήρωμα και το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής των ερευνών της Maritime NZ, John Maxwell, είπε ότι ο πλοίαρχος πήρε λάθος απόφαση όταν άλλαξε πορεία και πλησίασε κοντά στις ακτές του νησιού Πορτλαντ.

Ο Maxwell ισχυρίζεται ότι ενώ η Νέα Ζηλανδία βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα, ο Li έκανε πήρε μια λάθος απόφαση της οποίας οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές αν κάτι δεν πήγαινε καλά.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, το Spinnaker SW ήταν αγκυροβολημένο σε ασφαλές αγκυροβόλιο στην χερσόνησο Mahia περιμένοντας να περάσει η κακοκαιρία.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, το πλοίο αναχώρησε με προορισμό προς την Ταουράνγκα.

Μετά την αναχώρησή του από το αγκυροβόλιο, το πλοίο αντιμετώπισε κύματα αποθαλασσιάς ύψους έξι έως επτά μέτρων.

Η ισχυρή κακοκαιρία και ο μεγάλος κυματισμός είχαν σαν αποτέλεσμα τους μεγάλους και βίαιους διατοιχισμούς του πλοίου, ωθώντας τον καπετάνιο να πάρει την απόφαση να πλεύσει πιο κοντά στη χερσόνησο Μαχία και το νησί Πόρτλαντ.

Σύμφωνα με τον Maxwell, αυτή ήταν μια επικίνδυνη και λανθασμένη απόφαση. Η ναυσιπλοΐα με ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο τόσο κοντά στο νησί θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, αφού θα μπορούσε να εισέλθει σε αβαθή ύδατα σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι το αρχικό πλάνο ταξιδίου προέβλεπε ότι το πλοίο θα διέρχονταν σε ασφαλή απόσταση γύρω από το νησί Πόρτλαντ, ώστε να αποφύγει τα μεγάλα κύματα και τις έντονες καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα