Εντοπίστηκε το «Kerela» – Αμφισβητεί την πειρατεία η Αγκόλα

entopistike_to_kerala_nautilia_

Η Dynacom Tankers ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η επικοινωνία με το απολεσθέν από τις 18 Ιανουαρίου δεξαμενόπλοιο MT Kerala έχει αποκατασταθεί και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, γεγονός που διαψεύδει η κυβέρνηση της Αγκόλα, μιλώντας για πλαστή πειρατεία.

Η -με έδρα την Αθήνα- ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου αναφέρει ότι οι πειρατές είχαν καταλάβει το πλοίο στα ανοικτά της Αγκόλα, κλέβοντας μια μεγάλη ποσότητα του φορτίου το οποίο μετέφεραν το από το ένα πλοίο σε άλλο, και έπειτα αποχώρησαν από το σκάφος. Η εταιρεία δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση, ή το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το χωρητικότητας 75.000 τόνων δεξαμενόπλοιο που έπλεε υπό σημαία Λιβερίας. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο σημειώνει ότι ένα μέλος του -27μελούς και με καταγωγή την Ινδία και τις Φιλιππίνες- πληρώματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ωστόσο, το ναυτικό της Αγκόλας λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Υποστηρίζει ότι το πλήρωμα του Kerala “απενεργοποίησε τις επικοινωνίες, προσποιούμενο ότι δέχτηκε επίθεση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους στελεχών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα περί του ότι το πετρελαιοφόρο είχε καταληφθεί από πειρατές”.

Συγκεκριμένα ο καπετάνιος Augusto Alfredo, εκπρόσωπος του ναυτικού της Αγκόλας, είπε ότι το δεξαμενόπλοιο έχει εντοπιστεί στη Νιγηρία και ότι οι πληροφορίες περί πειρατείας ήταν ψευδείς. «Ήταν όλα ψεύτικα, δεν υπήρξαν πράξεις πειρατείας στα ύδατα της Αγκόλας. Αυτό που συνέβη στις 18 Ιανουαρίου, όταν χάσαμε την επαφή με το πλοίο, ήταν ότι το πλήρωμα απενεργοποίησε συνειδητά το σύστημα επικοινωνίας του. Δεν υπήρξε ποτέ πειρατεία”, δήλωσε ο Augusto Alfredo στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε ότι ένα ρυμουλκό είχε επικοινωνήσει με το δεξαμενόπλοιο στα ύδατα της Αγκόλας και στη συνέχεια το οδήγησε στην Νιγηρία. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το ρυμουλκό είναι αντίγραφο ενός που εμπλέκεται σε μια πειρατική επίθεση στα ανοικτά της Γκαμπόν πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Αγκόλας, αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανά κίνητρα του πληρώματος, λέγοντας μόνο ότι και άλλες αρχές μπορούν να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το MT Kerala είχε ναυλωθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αγκόλα Sonangol από το 2009 και η σύμβασή μαζί της έληγε στις 12 Φεβρουαρίου. “Η Sonangol και η κυβέρνηση της Αγκόλας θα εργαστούν για την ανάκτηση του φορτίου και για να τεκμηριώσουν τι ακριβώς συνέβη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι ένα σήμα κινδύνου για πειρατεία που εκπέμφθηκε από ένα άλλο δεξαμενόπλοιο στα ύδατα της Αγκόλας την Παρασκευή, ήταν επίσης ένας ψεύτικος συναγερμός. “Προσπαθούμε να διερευνήσουμε αν αυτό ήταν μια τακτική αποπροσανατολισμού και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που κατευθύνουν στο παρασκήνιο αυτές τις πράξεις», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπρόσωπου.

Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το δεξαμενόπλοιο είχε καταληφθεί από πειρατές, προκάλεσαν ανησυχίες ότι η πειρατεία στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής εξαπλώνεται νοτιότερα από τον Κόλπο της Γουινέας, κοντά στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής, τη Νιγηρία, απ’ όπου πιστεύεται ότι προέρχονται οι περισσότερες πειρατικές συμμορίες.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός ασφάλειας και πληροφοριών, Dryad Maritime Intelligence, υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση που ισχύει η πειρατεία, τότε “τα μέτρα κατά της πειρατείας θα πρέπει να αφορούν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή -δυτικά από την Ακτή του Ελεφαντοστού και πλέον ως τον μακρινό νότο της Αγκόλα”.

Οι πειρατικές επιθέσεις ανοικτά της Δυτικής Αφρικής αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το περασμένο έτος. Οποιαδήποτε επίθεση στα ανοικτά της Αγκόλας, η οποία είναι η Νο 2 παραγωγός αργού πετρελαίου της ηπείρου, θα είναι η πιο νότια που θα έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα