Επίθεση σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων ανοιχτά των ΗΑΕ

Επίθεση δέχτηκε σήμερα εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία,  κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα, σύμφωνα με ιρανικά μέσα και ένα ισραηλινό κανάλι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν. Την είδηση μετέδωσαν επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Unews των ΗΑΕ με ανάρτηση στο Twitter και το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen. Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ένα πλοίο χτυπήθηκε κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, αλλά υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Πρόκειται για το πλοίο Hyperion Ray που ανήκει στην Ισραηλινή εταιρεία με την ονομασία PCC.  Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία δηλώνοντας με  βεβαιότητα ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ιράν.

Αυτή ήταν η τρίτη κατα σειρά επίθεση και όπως αναφέρεται έγινε σε διεθνή ύδατα, πιθανόν από drone ή πύραυλο.

Το πλοίο που δεν πλέει υπό Ισραηλινή σημαία, ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Ραμί Ουνγκάρ και ότι δεν επέβαιναν Ισραηλινοί υπήκοοι.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ- αναφέρει η εφημερίδα Haaretz- εξέφρασαν ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις σε Ιρανικούς στόχους που αποδίδονται στο Ισραήλ, εκφράζοντας υποψίες ότι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις εντάσεις με την Τεχεράνη για ίδιον όφελος.

Η πλέον πρόσφατη περίπτωση είναι η επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ, που αποδίδεται στο Ισραήλ, με βάση πληροφορίες ανώνυμων Ισραηλινών και Αμερικανικών πηγών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της ήταν ένα «πολύ κακό στοίχημα» που θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Τεχεράνης στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Χθες ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη στις εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει «να πάρει εκδίκηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο δρόμο για την άρση των κυρώσεων». Την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε επίθεση ιρανικό εμπορικό πλοίο, το MV Saviz, που πιστεύεται ότι είναι βάση της Επαναστατικής Φρουράς και επί χρόνια είναι αγκυροβολημένο στη Ερυθρά Θάλασσα ανοικτά της Υεμένης.

 

 

Διαβάστε ακόμα