Έρευνα: κυβερνοεπιθέσεις στη ναυτιλία

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν αφενός ότι ακόμη και τώρα το θέμα της κυβερνοασφάλειας δεν ήταν προ Covid άμεση προτεραιότητα για τις εταιρείες

Οι τεχνολογίες σχετίζονται με την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου όπως η τηλεμετρία και ο βέλτιστος σχεδιασμός του ταξιδιού προκειμένου να βελτιώσουν την κατανάλωση και ως εκ τούτου τις εκπομπές ρύπων των πλοίων.

Η ναυτιλία είναι από τις βιομηχανίες που μπήκαν τελευταίες στο κόσμο του διαδικτύου ειδικά στα πλοία αφού υπήρχαν προβλήματα στο πώς θα γίνεται γρήγορη σύνδεση ενός spot που ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου. Τελικά η βιομηχανία βρήκε τα πατήματά της αλλά μαζί με το οφέλη της τεχνολογίας ήρθε αντιμέτωπη και τη σκοτεινή της πλευρά που αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν τελειώνει ποτέ αλλά εξελίσσεται μαζί με την τεχνολογία. Συνήθως οι πειρατές του διαδικτύου χτυπάνε τα γραφεία των Ομίλων όμως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει όταν “θύμα” είναι το πλοίο που βρίσκεται εν πλω. Μπορούν να τυφλώσουν τα μηχανήματά του και να το αφήσουν “κούτσουρο ξερό” στη θάλασσα.

Το πρόβλημα είναι ότι όσα χρήματα και να επενδύσεις όποια λύση και να δώσει η εταιρεία θα είναι τόσο δυνατή όσο η πιο αδύναμη σύνδεσή της στο διαδίκτυο. Και ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα αυτή είναι οι χρήστες. Το να εξασφαλίσει ότι το πλήρωμα ενός πλοίου είναι σωστά εκπαιδευμένο και στο κατάλληλο επίπεδο επιφυλακής θα χρειαστεί χρόνο. Ειδικά όταν τα πληρώματα αλλάζουν συχνά κάθε λίγους μήνες. Θα χρειαστεί ο πλοιοκτήτης να έχει ένα συνεχές πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα