Ερώτηση Κ.Παπανάτσιου για προτεραιότητα των ναυτικών στον εμβολιασμό κατά του Covid

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την προτεραιοποίηση των ναυτικών στον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Η ερώτηση συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Ν. Σαντορινιό.

Η Βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή της ότι η εμπορική ναυτιλία μαζί με ακτοπλοΐα και θαλάσσιο τουρισμό αποτελούν σημαντικό μέρος της εθνικής μας οικονομίας στον οποίο απασχολούνται περίπου 12.000 ναυτικοί, που έρχονται σε επαφή με μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτοί που υπηρετούν σε πλοία ακτοπλοΐας και κρουαζιερόπλοια.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και παρά τις πιέσεις των ναυτεργατικών σωματίων και των επιχειρηματιών στον ναυτιλιακό τομέα, οι ναυτικοί δεν συγκαταλέγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου ώστε να εμβολιάζονται κατ΄ εξαίρεση.

Η κ. Παπανάτσιου επισημαίνει ότι με αυτό το δεδομένο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν αρχίσει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα με ανεμβολίαστους ναυτικούς, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, τόσο υγειονομικά όσο και σε οικονομικό επίπεδο με ακύρωση δρομολογίων και καραντίνα υπαλλήλων για πολλές ημέρες ενώ η πρωτοβουλία του Υπ. Ναυτιλίας για δωρεάν self-test των ναυτικών και καταχώρηση σε πλατφόρμα δεν λύνει το πρόβλημα.Άλλωστε είναι γνωστό ότι διεθνώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με καθυστερήσεις δρομολογίων και μπλοκάρισμα πλοίων λόγω covid-19 σε λιμάνια, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό με τον έγκαιρο εμβολιασμό.

Με βάση τα παραπάνω η Βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα πρόσβασης στα εμβόλια στους ναυτικούς για να αποφευχθούν τα υγειονομικά προβλήματα στα θαλάσσια ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα