Εταιρεία παρήγαγε για πρώτη φορά υδρογόνο από πλωτή υπεράκτια πλατφόρμα

Η πρώτη ποσότητα παραγωγής πρασίνου υδρογόνου από υπεράκτια πλατφόρμα είναι γεγονός

Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Lhyfe ανέφερε ότι το πιλοτικό της έργο με το όνομα Sealhyfe παρήγαγε την πρώτη ποσότητα πράσινου υδρογόνου από την πρώτη υπεράκτια πλατφόρμα παραγωγής υδρογόνου.

Η Sealhyfe είναι πλέον συνδεδεμένη με τον υποθαλάσσιο κόμβο στα ανοιχτά του Le Croisic, στη Γαλλία στον Ατλαντικό ωκεανό, η οποία τροφοδοτείται από μια πλωτή υπαρκτός ανεμογεννήτρια, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να αποδείξει τις δυνατότητες και να παρέχει μια σημαντική εμπειρία καθώς η εταιρεία δουλεύει για την αύξηση σε μεγάλη κλίμακα της υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Η πιλοτική πλατφόρμα παραγωγής υδρογόνου ρυμουλκήθηκε στο χώρο δοκιμών λίγο πάνω από 12 μίλια από την ακτή στις 19 Μαΐου για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των δοκιμών της. Στη συνέχεια συνδέθηκε με τον υποθαλάσσιο κόμβο στην υπεράκτια τοποθεσία δοκιμών SEM-REV χρησιμοποιώντας ένα αποκλειστικό καλώδιο που σχεδιάστηκε ειδικά για την εφαρμογή υδρογόνου. Ο κόμβος συνδέεται με μια ανεμογεννήτρια, την FLOATGEN, μια πλωτή τουρμπίνα ισχύος 2 MW που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από την BW Ideol.

Η πλατφόρμα άρχισε να παράγει τα πρώτα της κιλά υπεράκτιου υδρογόνου στις 20 Ιουνίου, σηματοδοτώντας αυτό που η Lhyfe αποκαλεί «αποφασιστικό ορόσημο για το μέλλον του κλάδου». Είναι το πρώτο από τα πολλά έργα που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα για την ανάπτυξη προμήθειας πράσινου υδρογόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την απανθρακοποίηση για βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου, ενδεχομένως, και του ναυτιλιακού τομέα.

Με την έναρξη του πρώτου υπεράκτιου συστήματος παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο, η Lhyfe λέει ότι ήθελε να αποδείξει την τεχνική σκοπιμότητα ενός τέτοιου έργου και να αποκτήσει την επιχειρησιακή εμπειρία που απαιτείται για τη γρήγορη ανάπτυξη του.

Η Lhyfe και οι συνεργάτες της σχεδίασαν, κατασκεύασαν και συναρμολόγησαν όλη την τεχνολογία που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου στις υπεράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρολύτη 1 MW που παρέχεται από την Plug, σε μόλις 16 μήνες. Η πλατφόρμα Sealhyfe, η οποία έχει έκταση μικρότερη από 200 τετραγωνικά μέτρα, είναι ικανή να παράγει έως και 400 κιλά υδρογόνου την ημέρα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, η Sealhyfe ήταν δεμένη στο Quai des Frégates, στο λιμάνι του Saint-Nazaire, στη Γαλλία για μια σειρά δοκιμών εκκίνησης.

Αυτό περιελάμβανε τη συγκριτική αξιολόγηση της πλατφόρμας για την παροχή συγκριτικών δεδομένων για τη δεύτερη φάση της υπερακτιας δοκιμής. Τα συστήματα βελτιστοποιήθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του λογισμικού και των δομικών στοιχείων αλγορίθμων που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση από απόσταση.

Η πλατφόρμα θα επαναλάβει τώρα τις προηγούμενες δοκιμές παραγωγής υδρογόνου στις υπεράκτιες περιοχές, υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η εταιρεία λέει ότι επέλεξε επίτηδες να δοκιμάσει τη Sealhyfe κάτω υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες στην ανοικτή θάλασσα για να δει τις αντοχές της.

Η Lhyfe ετοιμάζεται επίσης να περάσει στο επόμενο στάδιο των δοκιμών, συνεργαζόμενη με μια κοινοπραξία εννέα εταίρων για να προχωρήσει σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας (10 MW) που θα μπορεί να παράγει έως και τέσσερις τόνους πράσινου υδρογόνου την ημέρα στη θάλασσα. Η ιδέα απαιτεί την εξαγωγή του υδρογόνου στην ξηρά με αγωγό, και στη συνέχεια να συμπιέζεται και να παραδίδεται στους πελάτες.

Γνωστό ως Project Hope, η Lhyfe και οι εταίροι της έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της European Clean Hydrogen Partnership και τους έχει χορηγηθεί επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αυξήσουν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα.

Μέσω αυτών των δύο πρωτοποριακών έργων στην υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου, η Lhyfe στοχεύει στην επικύρωση βιομηχανικών λύσεων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Στόχος τους είναι να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του σχεδίου REPowerEU, το οποίο απαιτεί να παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 10 εκατομμύρια τόνοι καθαρού υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμα