Γιατί στα πλοία χρησιμοποιούνται το port και starboard αντί για left και right;

Πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τα πλοία χρησιμοποιούν τους όρους “Port” και “Starboard” και όχι αυτούς του Left και Right για να υποδηλώσουν την αριστερή και τη δεξιά πλευρά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε την ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό.

Πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω, πριν τα πλοία αποκτήσουν πηδάλιο πρύμνα στο κέντρο τους, για να στρίψουν χρησιμοποιούσαν ένα κουπί για τιμόνι.

Το κουπί για το τιμόνι ήταν βασικά απλώς ένα τροποποιημένο κουπί το οποίο σε γενικές γραμμές ήταν προσαρτημένο σε κάθετη κατεύθυνση στη μία πλευρά του πλοίου ή του σκάφους.

Καθώς είναι πολύ συνηθισμένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι δεξιόχειρες, έτσι λοιπόν και οι περισσότεροι ναυτικοί ήταν δεξιόχειρες, έτσι το κουπί που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πλοίου ήταν τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά κοντά στην πρύμνη. Έτσι, οι περισσότεροι από τους ναυτικούς συνήθιζαν να αποκαλούν τη δεξιά πλευρά ως “Steering Side”, η οποία σύντομα έγινε “Starboard”.

Η λέξη “Starboard” σχηματίζεται από το συνδυασμό δύο παλιών αγγλικών λέξεων: stéor (που σημαίνει “οδηγό”) και bord (που σημαίνει “η πλευρά ενός σκάφους”).

Καθώς το μέγεθος των πλοίων μεγάλωνε, το ίδιο συνέβαινε και με το κουπί ελέγχου, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να ελλιμενιστεί και να δέσει γρήγορα ένα πλοίο σε μια αποβάθρα από την αντίθετη πλευρά από αυτή του κουπιού-τιμονιού. Δηλαδή, τα σκάφη/πλοία έδεναν στον ντόκο με την αριστερή τους πλευρά.

Το αρχικό όνομα της αριστερής πλευράς του πλοίου δεν ήταν “port” αλλά το παλιό αγγλικό “baecbord”. Αυτό πιθανώς αναφερόταν στο γεγονός ότι σε μεγαλύτερα σκάφη ο τιμονιέρης έπρεπε συχνά να κρατά το κουπί του τιμονιού και με τα δύο χέρια, έτσι ώστε η πλάτη του να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πλοίου/σκάφους.

Μετά το «baecbord» ήρθε το «ladderbord» που σημαίνει «laden», δηλαδή φορτωμένο, και το bord που σημαίνει «πλευρά του πλοίου». Αυτό οδήγησε σε μια λέξη η οποία έκανε ομοιοκαταληξία με το starboard, την λέξη «larboard».

Καθώς περνούσε ο καιρός, έγινε φανερό ότι το «larboard» συγχέεται πολύ εύκολα με την λέξη starboard που σημαίνει «δεξιά». Ως εκ τούτου, αντικαταστάθηκε με τη λέξη «port», καθώς αυτή ήταν η πλευρά που έβλεπε προς το λιμάνι ή την αποβάθρα, επιτρέποντας τη φόρτωση ή την εκφόρτωση του φορτίου.

Έτσι, έτσι προέκυψαν οι όροι “Port” και “Starboard”.

Δεδομένου ότι η σημασία των λέξεων “Port” και “Starboard” δεν αλλάζουν ποτέ, είναι σαφείς αναφορές που είναι ανεξάρτητες από τον προσανατολισμό του ναυτικού, εκμηδενίζοντας έτσι τις πιθανότητες οποιασδήποτε ασάφειας.

Ως εκ τούτου οι ναυτικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους ναυτικούς όρους αντί για αριστερά και δεξιά για να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγχυση ή μπερδεμα.

Ακολουθεί ένα λεπτομερές βίντεο για αυτό το ενδιαφέρον θέμα:

Διαβάστε ακόμα