Πειραιάς
34°C

Γιατί το κανάλι του Παναμά πεθαίνει; (Video)

Δημοσιεύθηκε στις

06/11/2023

από

Είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν «κολλήσει» σε έναν από τους βασικούς θαλάσσιους διαδρόμους στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το κανάλι του Παναμά, είναι ένας θαλάσσιος διάδρομος μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων ηλικίας περίπου 100 ετών που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον οποίο και περιμένουν να διασχίσουν εκατοντάδες πλοία. Περίπου 14.000 πλοία το χρησιμοποιούν κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 6% του παγκόσμιου εμπορίου. Ένας ζωτικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού

Η Τεχνική αποτυχία, η έλλειψη χώρου, τα κλιματικά ζητήματα απειλούν τώρα αυτό το θαύμα της μηχανικής, με την μεγάλη ιστορία του. Πίσω στο 2006, οι ουρές των πλοίων στον Παναμά είχαν γίνει πρωτοσέλιδο.

Το κανάλι είχε γίνει πολύ μικρό για να χωρέσει τα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία γίνονται όλο και μεγαλύτερα σε μήκος, σε πλάτος και σε βύθισμα, έτσι λοιπόν, μετά από δημοψήφισμα, η χώρα ξεκίνησε την επέκταση της διώρυγας με κόστος που θα έφτανε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. ΄

Το 2016, το νέο κανάλι άνοιξε τις νέες δεξαμενές του και μπορούσε πλέον να φιλοξενήσει το 95% των πλοίων του κόσμου.

Παγκόσμια ανησυχία από το «μποτιλιάρισμα» στο κανάλι του Παναμά – 200 πλοία περιμένουν να περάσουν!

Η κύρια πηγή νερού για τις δεξαμενές του Καναλιού είναι η λίμνη Gatun, η οποία βασίζεται στις βροχοπτώσεις για την αναπλήρωση της. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής μείωσης των βροχοπτώσεων αυτόν τον Οκτώβριο, η στάθμη του νερού της λίμνης έχει φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, με την μείωση να φτάνει το 41% σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους. Η Αρχή της Διώρυγας σημείωσε ότι το 2023 είναι το δεύτερο πιο ξηρό έτος για αυτήν την περίοδο από το 1950.

Η μεταμόρφωση της λίμνης Gatun, στην οποία πραγματοποιήθηκε εκβάθυνση του βυθού κατά 45 εκατοστά, είχε σαν στόχο να επιτρέψει σε περισσότερα πλοία να διέλθουν από το κανάλι καθημερινά. Παρά τις προσδοκίες, αυτό το φαραωνικό έργο δεν έχει λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας. Μπροστά στην ξηρασία, ο Παναμάς φαίνεται αβοήθητος. Προς το παρόν, η πρώτη απάντηση ήταν να επιβεβαιωθούν οι περιορισμοί στα περάσματα για το επόμενο έτος, εάν οι βροχές δεν επαρκούν μέχρι τον Νοέμβριο, το τέλος της περιόδου των βροχών της χώρας.

Γιγαντώνεται το πρόβλημα: Μειώνεται και άλλο ο αριθμός των πλοίων που θα διέρχονται από κανάλι του Παναμά

Οι αρχές γνωρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα: «Από την άποψη του όγκου νερού που απαιτείται από τη Διώρυγα του Παναμά, είναι απαραίτητη μια άλλη πηγή τροφοδοσίας», δήλωσε ο διαχειριστής του καναλιού Ricaurte Vásquez στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, αποκάλυψε ένα περίγραμμα της λύσης. Η δημιουργία μίας νέας δεξαμενής νερού στα δυτικά του καναλιού. Αυτό θα αποτελείται από νερό από τον ποταμό Indio. Αυτή η δεξαμενή θα τροφοδοτούσε την κύρια τεχνητή λίμνη, τη λίμνη Gatún, μέσω ενός υπόγειου αγωγού νερού μήκους 8 χιλιομέτρων. Αυτή η νέα πηγή προμήθειας θα πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα, και αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες εάν οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες και σχεδόν 2,5 χρόνια εάν συνεχιστεί η ξηρασία.

Ένα άλλο πιθανό έργο που ανακοίνωσε η εταιρεία για την τροφοδοσία των δεξαμενών, περιλαμβάνει το νερό από τη λίμνη Bayano, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του καναλιού. Αυτές οι νέες εξελίξεις πρέπει ακόμη να ελεγχτούν, να μελετηθούν, να εγκριθούν και να χρηματοδοτηθούν προτού μπορέσουν να δουν το φως της δημοσιότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα μειώθηκε περεταίρω ο αριθμός τον πλοίων που θα διέρχονται από το κανάλι λόγω της έντονης ξηρασίας.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C