Η Αυστραλία παρακολουθούσε για 18 χρόνια τον καπετάνιο του “Πλοίου του Θανάτου”

sage_sagittarius
Μια έρευνα των Αυστραλιανών αρχών αποκάλυψε ότι ο Venancio Salas Jr, καπετάνιος του “Πλοίου του Θανάτου” Sage Sagittarius, ήταν γνωστός στις αρχές της Αυστραλίας για σχεδόν 18 χρόνια, αλλά ήταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κι όχι η Εθνική Διεύθυνση Προστασίας των Συνόρων που ειδοποίησε τις αρχές για την επιστροφή του στη χώρα.

Η Διεύθυνση Προστασίας των Συνόρων της Αυστραλίας αναγκάστηκε να υπεραμυνθεί της παρακολούθησης των ξένων ναυτικών αφού ο Salas ανακαλύφθηκε πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι του Gladstone το Φεβρουάριο από αυστραλιανά επαρχιακά ΜΜΕ. Ήταν καταζητούμενος για ανάκριση από ιατροδικαστή της Νέας Νότιας Ουαλίας ενώ είχε κληθεί και να εμφανιστεί σε μια εν εξελίξει ανάκριση για το θάνατο δύο Φιλιππινέζων καθώς το πλοίο πλησίαζε την Αυστραλία στα τέλη του 2012.

Μια εξεταστική επιτροπή ζήτησε από τους αξιωματικούς της Προστασίας των Συνόρων να εξηγήσουν πώς ο καπετάνιος, ο οποίος έχει προηγουμένως ομολογήσει την πώληση όπλων και την επίθεση σε γκέι μέλος του πληρώματος, ήταν σε θέση να επιστρέψει στην Αυστραλία φαινομενικά απαρατήρητος. Η Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων επιβεβαίωσε ότι είχαν “φάκελο” για τον Salas από το 1994, και οι αρχές είχαν επιβιβαστεί στο Sage Sagittarius σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Salas επέστρεψε στην Αυστραλία επί του πλοίου μεταφοράς ξηρού χύδην Kypros Sea, και ο πρόεδρος της επιτροπής Glenn Sterle ανέφερε πως μια “μαύρη τρύπα” άνοιξε στην εθνική ασφάλεια της χώρας σε σχέση με τα πλοία με σημαία ευκαιρίας.

Το Sage Sagittarius έγινε γνωστό ως “Πλοίο του Θανάτου” όταν τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους κάτω από ύποπτες συνθήκες σε διάστημα έξι εβδομάδων μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2012.

Η εν εξελίξει ανάκριση εξετάζει τους πρώτους δύο θανάτους που συνέβησαν στο Sage Sagittarius. Ο Cesar Llanto, 42 ετών, εξαφανίστηκε στη θάλασσα καθώς το πλοίο πλησίαζε τα ύδατα της Αυστραλίας βορειοανατολικά του Cairns. Ο Αρχιμηχανικός Hector Collado, 57 ετών, πέθανε ως αποτέλεσμα μιας πτώσης από ύψος 12 μέτρων στο κατάστρωμα. Ο τρίτος θάνατος, του Ιάπωνα επιστάτη Kosaku Monji, ο οποίος συνθλίφτηκε από τους κυλίνδρους εκφόρτωσης του πλοίου, είναι εκτός του πεδίου της έρευνας, καθώς συνέβη ενώ το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στην Ιαπωνία.

Την προηγούμενη χρονιά, στην επιτροπή ακούστηκε ότι ο εργαζόμενος στο μαγειρείο Jessie Martinez έπεφτε τακτικά θύμα εκφοβισμού από τον Salas. Σε μια περίπτωση, φέρεται να γρονθοκόπησε τόσο σκληρά που δυσκολευόταν να αναπνεύσει για μέρες μετά.

Ο καπετάνιος παραδέχτηκε επίσης την πώληση όπλων στα μέλη του πληρώματος και τη λήψη προμήθειας. Τα περισσότερα από τα μέλη του πληρώματος επί του πλοίου ήταν οπλισμένα. Το ABC News αναφέρει ότι, όταν δέχτηκε πίεση, ο Salas παραδέχθηκε ότι έκρυψε τις οδηγίες χρήσης και τις άδειες των όπλων από το πλήρωμα πριν το Sage Τοξότης αγκυροβολήσει στο Newcastle για να αποτραπεί η εύρεση τους από την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τη με σημαία ευκαιρίας ναυτιλία πέρυσι μετά από ένα αποκαλυπτικό βίντεο της οργάνωσης Four Corners που επεσήμανε τους ύποπτους θανάτους στο Sage Sagittarius.

Διαβάστε επίσης: Η τελωνειακή υπηρεσία της Αυστραλίας ερεύνησε επανειλημμένα το “Πλοίο του Θανάτου”

Διαβάστε ακόμα