Η Ινδονησία επιτρέπει σταδιακά την επανέναρξη των εξαγωγών άνθρακα μέσω των φορτηγών πλοίων

Η Ινδονησία εξέδωσε άδεια τη Δευτέρα για το πρώτο από τα φορτηγά πλοία ώστε να αναχωρήσει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς διεθνείς πελάτες. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι, ενώ η παροχή άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της χώρας έχει βελτιωθεί, θα συνεχιστεί η σταδιακή επανέναρξη των εξαγωγών με προτεραιότητα των φορτηγίδων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εγχώρια παροχή άνθρακα θα αποκατασταθεί πλήρως.

Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν λάβει αναφορές ότι τα περισσότερα από τα 14 πλοία στα οποία έχει επιτραπεί να αναχωρήσουν από την Ινδονησία θα κατευθυνθούν προς την Κίνα. Αυτό έρχεται καθώς η κινεζική Global Times ανέφερε ότι τα αποθέματα άνθρακα στα νότια λιμάνια θα μπορούν να παρέχουν περίπου καύσιμο για στους παράκτιους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κίνα αναφέρει ότι 67 φορτηγά πλοία με άνθρακα αναμένεται να φτάσουν στην χώρα από την Ινδονησία μέχρι το τέλος του μήνα, διαφημίζοντας περαιτέρω ελλείψεις σε προμήθειες άνθρακα. Η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας αναφέρει ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2021 η Κίνα εισήγαγε 290 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από την Ινδονησία.

Υπήρχαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες ότι οι εισαγωγείς άνθρακα στην Κίνα ενδέχεται να επιδιώξουν να επιβάλουν κυρώσεις στους ανθρακωρύχους της Ινδονησίας. Προτάθηκε ότι ήταν διατεθειμένοι να επικαλεστούν ρήτρες ανωτέρας βίας από τις συμβάσεις τους για να επιβάλουν πρόστιμα στους ανθρακωρύχους για μη εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Η Ινδονησία είχε ανακοινώσει την τελευταία μέρα του 2021 ότι απαγορεύει όλες τις εξαγωγές άνθρακα τον Ιανουάριο. Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, προμηθεύοντας χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Νότια Κορέα. Οι τιμές του άνθρακα είχαν υψηλές διακυμμανσεις καθώς οι χώρες εργάζονταν για να καλύψουν μια πιθανή έλλειψη προσφοράς. Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Ενέργειας των Φιλιππίνων Αλφόνσο Κούσι ζήτησε από το τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων να εμπλακεί, και σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας έκανε έκκληση για ανατροπή αυτής της απόφασης. Οι Φιλιππίνες εισάγουν περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε μήνα από την Ινδονησία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία περίπου του 60 τοις εκατό της ισχύος της. Υπήρχαν φόβοι για επικείμενες ελλείψεις ρεύματος στις Φιλιππίνες.

Το Reuters αναφέρει ότι η βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα της Ινδονησίας κατηγόρησε την κρατική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για την κρίση, αφού άφησαν τα αποθέματα να πέσουν σε κρίσιμα επίπεδα, τόσο χαμηλά όσο η προμήθεια τριών ημερών σε ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ινδονησίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους ανθρακωρύχους λέγοντας ότι είχαν προμηθεύσει μόνο το ένα τοις εκατό της μηνιαίας απαίτησης. Σύμφωνα με το νόμο, τα ορυχεία της Ινδονησίας υποχρεούνται να παρακρατούν το 25% της παραγωγής για να πωληθούν σε χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας σχεδίασαν έναν ακόμη γύρο συναντήσεων με τους παραγωγούς άνθρακα στις 12 Ιανουαρίου για να συζητήσουν την απαγόρευση και τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις εφοδιασμού για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα