Η συμφόρηση στα λιμάνια ήταν η αιτία που το Zim Kingston έπεσε στην καταιγίδα και έχασε τα κοντέινερ (photo)

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το οποίο έχασε 109 κοντέινερ στα στενά του Χουάν ντε Φούκα στις 22 Οκτωβρίου βρέθηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας λόγω συμφόρησης στο λιμάνι, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα από AIS, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός KUOW του Σιάτλ διαπίστωσε ότι το σκάφος Zim Kingston έφυγε από την είσοδο του στενού υπό θυελλώδεις συνθήκες, κινούμενο με τρεις κόμβους έχοντας τον άνεμο να από την πάντα του για περίπου έξι ώρες.

Λόγω της κακοκαιρίας το πλοίο κινούνταν με βόρεια πορεία και εν συνεχεία με νότια σε μία περιοχή έξω από το Στενό. Το ύψος κύματος ήταν περίπου 5 με 6 μέτρα με την ταχύτητα ανέμου να κυμαίνονταν από 35-40 κόμβους. Το Zim Kingston άρχισε να παίρνει κλίσεις 35 μοίρες και με ακραίες δυνάμεις να επενεργούν στο στοιβαγμένο φορτίο της στο κατάστρωμα, έχασε περισσότερα από 100 κοντέινερ.

Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα εμπορευματοκιβώτια ξεβράστηκαν σε μια περιοχή άγριας φύσης στο βόρειο άκρο του νησιού Βανκούβερ, μαζί με ένα μεγάλο όγκο χύμα οικιακών ειδών και υλικών συσκευασίας από σπασμένα κοντέινερ. Μερικά από τα κοντέινερ που παρέμειναν στο πλοίο υπέστησαν ζημιές κατά την στιγμή του περιστατικού, και εν συνεχεία πήραν φωτιά αφού έφτασε το πλοίο στο αγκυροβόλιο.

Εκπρόσωπος του γραφείου του VTS της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το Zim Kingston ήταν έξω στη θάλασσα τη στιγμή του ατυχήματος λόγω συμφόρησης στο λιμάνι. Όλα τα μεγάλα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Δυτικής Ακτής (με εξαίρεση το Όκλαντ) έχουν πρωτοφανείς καθυστερήσεις λόγω της ακραίας ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά.

«Το Zim Kingston ήταν στην αναμονή κάπως επειδή τα αγκυροβόλια τόσο στην πλευρά των ΗΠΑ όσο και στην καναδική πλευρά των συνόρων είναι αρκετά γεμάτα», δήλωσε ο Laird Hail, διευθυντής του Puget Sound VTS, μιλώντας στο KUOW. «Δεν είχαμε πάντα χώρο για τα πλοία να μπορούν να αγκυροβολήσουν, έτσι πολλά από αυτά μένουν ανοικτά των ακτών, περιμένοντας να αγκυροβολήσουν είτε στα καναδικά ύδατα είτε στα ύδατα των ΗΠΑ».

Προσπάθειες καθαρισμού

Τέσσερα από τα χαμένα κοντέινερ του Zim Kingston ξεβράστηκαν στην ξηρά κοντά στο επαρχιακό πάρκο Cape Scott, μια περιοχή άγριας φύσης στο απομακρυσμένο βορειοδυτικό άκρο του νησιού Βανκούβερ. Ένα ελικόπτερο της Καναδικής Ακτοφυλακής στάλθηκε στο σημείο και τράβηξε φωτογραφίες από τα κοντέινερ, επιτρέποντας στους αξιωματούχους να αντιστοιχίσουν τους αριθμούς των εμπορευματοκιβωτίων με τον κατάλογο του πλοίου για να καθορίσουν το περιεχόμενο. Ευτυχώς, οι σημάνσεις στα τέσσερα κοντέινερ δείχνουν ότι δεν περιέχουν επικίνδυνα εμπορεύματα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η Καναδική ακτοφυλακή. Ένα από τα τέσσερα κουτιά, το οποίο περιέχει ψυγεία έχει ανοίξει, αφήνοντας δεκάδες μίνι ψυγεία στην παραλία.

Στο κοντινό Cape Palmerston, φωτογραφίες που τράβηξε ένας ντόπιος κάτοικος δείχνουν σχεδίες καταναλωτικών αγαθών και υλικό συσκευασίας από φελιζόλ να ξεβράζονται στην ακτή. Οι καναδικές αρχές λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στον καθαρισμό. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Danaos, έχει συνάψει σύμβαση για επαγγελματικές υπηρεσίες καθαρισμού και αυτή η προσπάθεια βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Η εταιρεία έχει επίσης αναθέσει σε εταιρεία διάσωσης την αποκατάσταση των εναπομεινάντων καταστραμμένων κοντέινερ που βρίσκονται ακόμη στο πλοίο Zim Kingston και να απομακρύνει τα κοντέινερ που ξεβράστηκαν στην παραλία.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα