«Η θάλασσα είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας»

varvitsiwtis_aktoploia_nautilia_

Tις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα της Ναυτιλίας και Θαλασσίων Μεταφορών, παρουσίασε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού(TRAN), του Ε.Κ., στις Βρυξέλλες.

Η παρουσίαση της Ελληνικής Προεδρίας έτυχε της θερμής ανταπόκρισης των Ευρωβουλευτών όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καθώς και της στήριξής τους, ώστε να υιοθετηθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της.

«Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από πραγματικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες για τον ελληνικό λαό, όμως την αντιμετωπίζει ως μία μεγάλη ευκαιρία για να φέρει ορατά αποτελέσματα σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες»,σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, έδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας στο παγκόσμιο περιβάλλον, τονίζοντας, ότι η Ελλάδα ως ναυτικό έθνος δίνει μεγάλη σημασία στη Θάλασσα ως πυλώνα της Ελληνικής Ναυτιλίας. «Η θάλασσα είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, ενώ και για την Ευρώπη η Ελληνική Ναυτιλία υπό την ελληνική σημαία είναι κρίσιμο μέγεθος αφού αποτελεί την δεύτερη δύναμη της Ευρώπης σε δυναμικότητα. Για εμάς, λοιπόν, αποτελεί στοίχημα η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας αναφέροντας, πέραν της διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη Λιμενική Πολιτική της Ευρώπης και την ανάδειξη των λιμανιών της ως πυλώνες ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, τη διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, καθώς και σε πολιτικές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Η θάλασσα και η Ναυτιλία δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και για εμάς, και υπό τις συνθήκες που βιώνει η δική μου η χώρα, είναι ζωτικό να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική της “Γαλάζιας Ανάπτυξης” ώστε έως το 2020 να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους της Ευρώπης» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, ζητώντας τη στήριξη και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε και να ευοδωθούν στο προσεχές διάστημα. «Φέρνουμε μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που ευελπιστούμε να προχωρήσουν κατά την Προεδρία μας. Συγκεκριμένα, την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Εξοπλισμό, τον Κανονισμό για την πολυετή χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», επεσήμανε ο Υπουργός και προσέθεσε, ότι, η Ελληνική Προεδρία θα εξετάσει σε βάθος την πρόταση κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά των Λιμενικών Υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των Λιμένων.

Διαβάστε ακόμα