ΒΙΝΤΕΟ: Η Τουρκία καθέλκυσε το πρώτο αυτού του τύπου πολεμικό πλοίο Corvette Ada-Class για λογαριασμό της Ουκρανίας

Η τουρκική ναυπηγική εταιρεία, RMK Marine, παρουσίασε την πρώτη κορβέτα κλάσης MilGem (Ada), Hetman Ivan Mazepa (F 211), στο ναυπηγείο της στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, στις 2 Οκτωβρίου.

την τελετή καθέλκυσης της κορβέτας, η οποία προορίζεται για την Ουκρανία, παρευρέθησαν η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska και ο Διοικητής του Ναυτικού της Ουκρανίας, Oleksiy Neyizhpapa.

Σύμφωνα με τον Neyizhpapa, το πλοίο θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Το Hetman Ivan Mazepa βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής από την RMK Marine μετά από συμφωνία που φέρεται να υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από την Τουρκική Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας (MoD), για δύο κορβέτες.

Η τουρκική εταιρεία μηχανικών/ναυπηγών με το όνομα STM έχει τη ευθύνη για το πρόγραμμα. Η κατασκευή του Hetman Ivan Mazepa ξεκίνησε το 2021 (Ιούλιος) και η τρόπιδα φέρεται να τοποθετήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πρώτη κορβέτα είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί στην Ουκρανία για τον τελικό εξοπλισμό μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το χρονοδιάγραμμα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Το πλοίο βασίζεται στις τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada των 99 μέτρων που κατασκευάστηκαν για το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και οι οποίες επιχειρούσαν μεταξύ 2011 και 2019.

Η Τουρκία κατασκευάζει τέσσερις κορβέτες αποκλειστικά για το Πακιστάν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2018, με τα μοντέλα επόμενης γενιάς να έχουν προγραμματιστεί για παράδοση το 2023.

Διαβάστε ακόμα