Hywind Scotland : Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο (Video)

Η Statoil πήρε την απόφαση να επενδύσει στην κατασκευή του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο: Πρόκειται για το πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο Hywind έξω από το Πίτερχεντ στο Άμπερντίνσαϊρ της Σκωτίας.

Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υπεράκτια αιολική τεχνολογία, και, ενδεχομένως, ανοίγει νέες, ελκυστικές αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η απόφαση δίνει το έναυσμα για επενδύσεις περίπου 2 δισ. ΝΟΚ (ή 215 εκάτ. Ευρώ), που θα οδηγήσουν σε μια μείωση του κόστους 60-70% ανά MW όταν ολοκληρωθεί το έργο.

Το Hywind είναι μια μοναδική τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που αναπτύχθηκε και ανήκει στην Statoil. Το κόνσεπτ έχει δουλευτεί μέσω της εξάχρονης επιτυχημένης λειτουργίας ενός εγκατεστημένου στο νησί της Karmøy πρωτοτύπου. Το Hywind με την απλότητα του στο σχεδιασμό συμφέρει περισσότερο από άλλα πλωτά σχέδια σε βάθος άνω των 100 μέτρων.

Η Statoil θα εγκαταστήσει ένα 30 MW αιολικό πάρκο ανεμογεννητριών σε πλωτές κατασκευές στο Buchan Deep, 25 χιλιόμετρα ανοικτά του Πίτερχεντ, αξιοποιώντας το αιολικό δυναμικό της Σκωτίας για την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα. Το αιολικό πάρκο θα έχει έκταση περίπου 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθος 95-120 μέτρων. Η μέση ταχύτητα του ανέμου σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας είναι περίπου 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και θα τροφοδοτήσει περίπου 20.000 νοικοκυριά. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με την Irene Rummelhoff, αντιπρόεδρο της Statoil για νέες ενεργειακές λύσεις, στόχος τους με το πιλοτικό πάρκο Hywind είναι να αποδειχθεί η βιωσιμότητα τέτοιων εμπορικών, πλωτών αιολικών πάρκων. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις για υπεράκτια αιολική ενέργεια, συμβάλλοντας στην κερδοφόρα ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που αποτελούν φιλοδοξία της εταιρείας.

Ο Rummelhoff προσθέτει: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναπτύξουμε αυτό το έργο στη Σκωτία, σε μια περιοχή με ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό και μια έμπειρη αλυσίδα εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μέσα από τη βιομηχανία και υποστηρικτικές πολιτικές, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκωτία κερδίζουν μια θέση στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως μιας ανταγωνιστικής νέας πηγής ενέργειας”. Σημειώνεται ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει ήδη μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη, με 10 GW εγκατεστημένης ισχύος, και τη δυνατότητα να φθάσει πάνω από τα 100 GW μέχρι το 2030.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σούνει ευχαρίστησε την Statoil για την επιλογή της Σκωτίας ως χώρας κατασκευής του μεγαλύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο. “Η ικανότητα να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και τις δυνατότητες της αλυσίδας εφοδιασμού από την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να μετατραπεί η Σκωτία σε παγκόσμια ηγέτιδα στην πλωτή τεχνολογία αιολικής ενέργειας”, προσθέτει.

“Αυτό το συναρπαστικό έργο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει να τροφοδοτήσουμε τα σπίτια μας και να αυξήσουμε τις ενεργειακές μας πηγές – προσφέροντας καθαρή, ασφαλή ενέργεια στις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και επιχειρήσεις της Βρετανίας”, δήλωσε από την πλευρά της η Βρετανίδα Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Amber Rudd.

Η Statoil συνεργάζεται με πολλούς Σκωτσέζους προμηθευτές και συνεργάτες για το έργο. Το σχέδιο θα παράσχει πρόσθετη εργασία για τη βιομηχανία στη Σκωτία και σε άλλες χώρες. Η χερσαία βάση λειτουργίας και συντήρησης θα βρίσκεται στο Πίτερχεντ, όπου θα αξιοποιούνται πόροι από το υπάρχον γραφείο της Statoil στο Αμπερντίν.

Βασικός συνεργάτης του Ηνωμένου Βασίλειου η Statoil

Τον Μάιο, η Statoil ανακοίνωσε την ίδρυση της New Energy Solutions ως ξεχωριστού επιχειρηματικού τομέα περιοχή που δίνει αναφορά στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, αντανακλώντας τις προσδοκίες της εταιρείας να συμπληρώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου της με κερδοφόρες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ως σημείο εκκίνησης θεωρούνται οι δραστηριότητες στην περιοχή αυτή και το Hywind Scotland είναι η πρώτη νέα επένδυση σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα.

Η Statoil είναι βασικός εταίρος σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας για το Ηνωμένο Βασίλειο και ασκεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τις πωλήσεις στη Βρετανία. Είναι επίσης ένας κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στη βρετανική αγορά, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 20% τοις εκατό.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στη βρετανική υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του τομέα του ναυτικού πετρελαίου, της επιχειρησιακής ευθύνης για το έργο Bressay και διατηρώντας αρκετές άδειες εξερεύνησης. Το τμήμα Παγκόσμιας Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Statoil εδρεύει στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα