Η Apple ανακοίνωσε λειτουργία SOS παρόμοια με αυτή του EPIRB που υπάρχει στα πλοία

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, η Apple ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια δορυφορική επιλογή έκτακτης ανάγκης για το νέο iPhone 14 που το ονόμασε “Emergency SOS”, η οποία είναι παρόμοια με αυτή του EPIRB που υπάρχει στα εμπορικά πλοία.

Το EPIRB, το οποίο είναι μια συσκευή που υπάρχει σε όλα τα εμπορικά πλοία, είναι ένας ραδιοφάρος ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μεταδίδει μέσω δορυφόρου την θέση του πλοίου που κινδυνεύει.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το EPIRB ενεργοποιηθεί, στέλνει ένα σήμα κινδύνου που περιλαμβάνει το όνομα και τη θέση του πλοίου. Το σήμα λαμβάνεται από δορυφόρους και μεταδίδεται στις αρχές διάσωσης. Αυτό είναι αξιόπιστο και λειτουργεί εξαιρετικά, αλλά απαιτεί μια ακριβή συσκευή με μια μικρή φορητή κεραία.

Υπάρχουν και συσκευές λιανικής πώλησης σε χαμηλότερες τομές, όπως το Garmin InReach, το οποίο επιτρέπει αμφίδρομα μηνύματα κειμένου και πρόσθετες λειτουργίες, όπως η κοινή χρήση τοποθεσίας, αλλά απαιτούν μια δεύτερη συσκευή και μηνιαία συνδρομή.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα η Apple, ενσωμάτωσε μια νέα δυνατότητα στο νέο iPhone 14 που ονομάζεται Emergency SOS, η οποία δίνει την δυνατότητα αναμετάδοσης και εύρεσης της θέσης μέσω δορυφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε προσαρμοσμένα εξαρτήματα και συγκεκριμένο λογισμικό, έτσι ώστε οι κεραίες του iPhone 14 να μπορούν να συνδέονται με μοναδικές δορυφορικές συχνότητες», είπε η Apple στη σημερινή κεντρική ομιλία.

«Αυτή η σύνδεση είναι δυνατή μόνο όταν το τηλέφωνο «κοιτάει» απευθείας τον δορυφόρο. Ωστόσο, οι δορυφόροι πετούν πολύ ψηλά για να τους δει το ανθρώπινο μάτι. Έτσι δημιουργήσαμε μια μοναδική εμπειρία χρήστη που σας δείχνει πού να κατευθύνετε το τηλέφωνό σας για να συνδεθείτε και να παραμείνετε συνδεδεμένοι καθώς κινείται ο δορυφόρος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται κάποια ογκώδης κεραία».

Σύμφωνα με την Apple, ένα δορυφορικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης που αποστέλλεται από ένα iPhone 14 αναμεταδίδεται σε έναν επίγειο σταθμό και αποστέλλεται στον «σωστό πάροχο υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης».

Εάν ένας τοπικός πάροχος υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ή η ακτοφυλακή δεχτεί μηνύματα κειμένου, η Apple μπορεί να σας συνδέσει απευθείας μαζί τους. Η Apple έχει επίσης δημιουργήσει κέντρα αναμετάδοσης που είναι στελεχωμένα με ειδικούς έκτακτης ανάγκης που μπορούν να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Για εξοικονόμηση χρόνου, η Apple θα σας παρέχει επίσης ένα σύνολο κοινών απαντήσεων για να επιλέξετε κατά την επικοινωνία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από τα βασικά μηνύματα, η λειτουργία δορυφόρου έκτακτης ανάγκης μπορεί να στείλει την τοποθεσία ενός χρήστη και το Ιατρικό ιστορικό του, μια εικονική κάρτα στην εφαρμογή Health με μια λίστα με το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία, τα φάρμακα και πληροφορίες όπως ύψος και βάρος ενός χρήστη. Μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τις επαφές έκτακτης ανάγκης ενός χρήστη, συνήθως την οικογένεια, τους φίλους ή τους γιατρούς του.

Τελικά, η υπηρεσία θα παρέχεται με μηνιαία χρέωση, αλλά η Apple θα παρέχει στους πελάτες που αγοράζουν το νέο iPhone 14 δωρεάν υπηρεσία Automatic SOS για δύο χρόνια.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης ένα νέο αδιάβροχο ρολόι κατάδυσης που ονομάζεται Apple Watch Ultra, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και είναι κατάλληλο για χρήση στην ανοικτή θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα